Поевтиняването на петрола на международните пазари доведе до сериозен спад в цената на горивата по родните бензиностанции. В празничния ден на Коледа средната цена на един литър от най-масовия бензин А-95 падна до 1.97 лв. за литър, а на дизела до 2.17 лв./литър. Промяната при газа (пропан-бутана) е по-малка - до 0.94 лв./литър.

Така за два месеца - от 25 октомври, когато всъщност цената на петрола започна да пада от пика си - 75.42 долара за барел при европейските фючърси на петрол Brent, бензинът А-95 е поевтинял с 41 стотинки, дизелът се е понижил с 25 стотинки, а пропан-бутанът е спаднал с 14 стотинки, според данни на специализирания сайт fuelo.net.

Какво се случва с цената на петрола?

Петролът в Лондон се понижи под 50 долара на Коледа за пръв път от юли 2017 г., следствие на по-сериозните сътресения на финансовите пазари и тревогите свързани с повишеното производство на САЩ. Това дойде в противовес и натежа над опитите на страните от ОПЕК и Русия да стабилизират цената на "черното злато" със съкращаване на производството.

Руският министър на енергетиката Александър Новак се опита да успокои инвеститорите, като заяви, че пазарът ще бъде по-стабилен през първата половина на 2019 г. Новак смята, че сделката между ОПЕК и нейните партньори ще е основна причина за това стабилизиране.

Петролът се срина с повече от 40% от четиригодишния връх през октомври, следствие на перспективата за пренасищане на доставките. Докато Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, включително Русия, се съгласиха да намалят производството в началото на този месец, инвеститорите са скептично настроени, че намаленията ще са достатъчни, за да се компенсират ръста на щатското производство.

В същото време търговската война на президента Доналд Тръмп с Китай и политиката на Федералния резерв за лихвените проценти замъглиха перспективите за глобален икономически растеж.

"Има няколко низходящи фактора на петролните пазари и ситуацията няма да се подобри скоро. Сегашният мечи пазар вероятно ще продължи за известно време", според Сатори Йошида, стоков анализатор в Rakuten Securities Inc. в Токио. "Цените на петрола могат да се повишат, ако ОПЕК + направи съобщения за конкретни мерки, включително допълнителни съкращения", каза още Йошида.

Докато ОПЕК и неговите партньори се очаква да се срещнат през април, те могат да проведат среща по всяко време, ако се изисква бърза реакция, заяви руският премиер Новак в интервю за телевизия Россия 24. Това следва забележките на енергийния министър на Обединените арабски емирства, които сигнализира, че производителите могат да проведат извънредна среща на ОПЕК и да обсъдят допълнителни ограничения, ако е необходимо.

Как да се защитите от потенциално поскъпване на петрола на международните пазари, което да доведе до ръст в цените на горивата?

Цените на горивата и петрола обаче, могат да се движат не само надолу... Петролната компонента, заема около 40-45% от ценообразуването на горивата по бензиностанциите. Казано по друг начин 10% поскъпване в цената на петрола, на международните пазари, би следвало да се отразяват като 4-4.5% поскъпване в цените на горивата на дребно. Много потребители могат да смятат, че сме стигнали някакво временно дъно в цената на петрола на международните пазари и да искат да се хеджират срещу бъдещо поскъпване на петрола и съответно на горивата.

Какво е хеджиране?

Най-просто казано хеджирането означава да сe намали риска от настъпване на някакво неблагоприятно събитие. Мислете за хеджирането, като за застраховане. В случая - от поскъпване на петрола на международните пазари, което да доведе до ръст в цените на горивата.

Да кажем, че минавате 20 000 километра на година и искате да застраховате ползвания за тези километри бензин, защото смятате например, че петролът може да поскъпне с 20, или дори 30%, което да доведе до ръст в цените на горивата с 10-15%.

Ще приемем също така, че Вашият автомобил е със среден разход на гориво от 6.5 литра бензин А 95, на 100 километра. Или за посочените километри, ще са Ви нужни през годината 1 300 литра бензин. Въз основа на текущата цена на бензина от 1.97 лева за литър (на база данните на fuelo.net), то това е бензин на стойност 2 561 лева на година.

При евентуално поскъпване на бензина с 10%, от което Вие искате да се предпазите за следващата година, на практика бихте загубили 256 лева (от това че няма да купувате горивото при текущите му нива).

За да неутрализирате тази сума, с потенциално поскъпване на петрола с 20%, е необходимо да си купите петрол (например под формата на договори за разлика) на стойност около 1 280 лева (745 долара). Или това прави 14.9 барела петрол тип брент, при текущите нива на суровината от 50 долара.

При един подобен сценарий, петролът който сте си купили, при поскъпване от 20% в следващата месеци, до една година, ще неутрализира потенциалното потребление на по-скъп бензин с 10%. Или един вид ще сте си фиксирали цената на горивото, което ще ползвате следващата една година, при текущото му ниво от 1.97 лева.

Добрата новина е, че за да купите подобно количество петрол, чрез договори за разлика и дори въпреки новите ограничения на EMSA по отношение на ливъриджа, ще ви е необходим капитал 10 пъти по-малко от посочената сума, която искате да застраховате. Предвид на това, че сумата на петрола, който искате да купите е 745 долара, то необходимият капитал, който ще блокирате за това е едва 74.5 долара. Трябва да имате предвид обаче, че е налице риск от това, при потенциално понижение с повече от 10% на петрола да довнасяте в сметката си.

Другото, което трябва да знаете при търговия с договори за разлика е, че при тях се начислява такса за поддържане на позициите, от страна на брокерите, под формата на СУАП. Добрата новина, при покупката на договори за разлика върху петрола е, че в много брокери СУАПА е положителен. Тоест Вие ще получавате пари по сметката си, за това, че държите подобна позиция.

Справка с голям брокер за CFD-търговия сочи, че този СУАП може да възлиза в размер на 2.8% на година. Мислете за това, като за депозит, който освен, че ще защитава бъдещото Ви потребление на горива от поскъпване на петрола, ще Ви носи и доста добра годишна лихва (при най-добри текущи предложения от родните банки по депозитите от около 1% на година).

Какви са възможните сценарии при това хеджиране?

Сценарий едно - брентът възобновява поскъпването си към 70 долара и бензинът се връща отново до нива от 2.27 лева за литър. Купените от вас 14.9 барела петрол, са Ви донесли печалба от близо 300 долара (515 лева), което ще е напълно достатъчно, за да компенсира разликата в цената от 30 стотинки (за литър А95, който вече може да струва 2.27 лева) за 1 700 литра, или за 26 100 километра.

Сценарий две - петролът поевтинява, както и бензинът. Това не е особено притеснително, защото загубата от дългата Ви позиция в петрол, ще се компенсира до голяма степен от бъдещото Ви потребление на по-евтин бензин. Единствено може да Ви се наложи да довнесете малко средства в сметката си за поддържане на CFD-позицията, ако спадът в петрола е повече от 10% и сте ползвали максимално допустимия ливъридж от 10 пъти.

Сценарий три - петролът се запазва без повишение, а бензинът поскъпва. Един негативен сценарий за Вас. Защото ще зареждате по-скъп бензин, докато няма да компенсирате по-големия си разход с печалба от дългата си позиция в договори за разлика на петрол. В случая, хеджирането, няма да е постигнало целта си. Ситуацията Ви няма да е по-различна, като тази, в която не сте се хеджирали.

Сценарий четири - петролът поевтинява, а цената на бензина се запазва без промяна. Това е още един негативен сценарий. Вие на практика ще реализирате загуба от заемането на подобна хеджираща дълга позиция в договори за разлика на петрол, като няма да печелите от това, че ще зареждате в бъдеще по-евтин бензин. Не бива да забравяте обаче, че на хеджирането, трябваше да гледате, като на застраховка, срещу негативно събитие. Тоест нещо, което да предпазва Вас и Вашия бизнес от негативни събития (в случая от по-нататъшно поскъпване на петрола).