Решението за включването в преговорите с ОПЕК за замразяване на добива на петрол е донесло над 400 милиарда рубли или 6 милиарда долара на руската хазна, твърдят двама представители от Кремъл, цитирани от Bloomberg.

Възможността Москва да си партнира с държавите от картела за постигането на тази цел стимулира цената на петрола, която от 27 долара за барел през януари се изкачи до средно ниво за 2016 година от 44 долара.

Нарастването в стойността в комбинация с ръст в продукцията на Русия са донесли допълнителни приходи на държавата, които може би са стигнали дори до 700 милиарда долара, казват източниците.

Тези изчисления показват стимула за Кремъл да продължи преговорите с най-големите производителки в света, независимо от провалените разговори през април. Прогнозите за предстоящата среща във Виена на 30 ноември са по-обнадеждаващи.

Как Саудитска Арабия почти провали най-голямата енергийна сделка между Русия и Индия

Как Саудитска Арабия почти провали най-голямата енергийна сделка между Русия и Индия

Но не успя

Дори само очакванията за сключването на споразумение са в полза на най-голямата държава в света. Около 40% от приходите в хазната идват от петролната и газовата индустрия. Потокът от петродолари към Москва значително намаля в началото на годината, когато цената на черното злато падна до 12-годишното си дъно.

В същото време втора поредна година страната продължава да е в рецесия, а бюджетният дефицит е достигнал най-високото си ниво за последните шест години.

Високата стойност на петрола обаче означава директни приходи в бюджета на Русия. В някои случаи дори 90 цента от всеки долар отиват в хазната, предимно под формата на данъци, вместо при производителите. Между януари и октомври страната е събрала 2,7 трилиона рубли от данъци и такси върху износа на основната суровина. Това представлява 26% от бюджета за този период.