Доларът регистрира сериозно поевтиняване спрямо еврото, а съответно и спрямо лева (предвид обвързаността на националната ни валута с еврото).

И докато пазарните експерти все още спорят относно причините за повишението, ние ще разгледаме какви ще са ефектите за обикновените хора от скъпото евро.

А защо експертите спорят ще продължи ли да поскъпва еврото? Най-вече защото Фед повиши лихвите в САЩ за трети път през март (и се очаква да прави това още два пъти до края на годината), а ЕЦБ все още поддържа отрицателни лихви и програма за обратно изкупуване на активи.

Единната валута поскъпна с близо 5% от началото на годината спрямо долара, което е сериозен ръст. Това се случи въпреки несигурността, свързана с президентските избори във Франция, потенциалните последици от излизането на Великобритания, както и предстоящите избори в Германия.

Какво ще се промени за хората, ако поскъпването на еврото се задържи, или дори продължи в хода на годината?

По-евтина потребителска техника и други произвеждани в Азия стоки

Всички знаем, че основната част от потребителската електроника - телевизори, смартфони, компютри и др., се произвежда в Китай и други азиатски страни. Техните валути пък са обвързани основно с щатския долар. Поскъпване на еврото спрямо зелените пари ще направи тези стоки по-евтини за българските им потребители.

По-евтини суровини, горива и злато

Тъй като цената на петрола се измерва в долари, поскъпването на еврото спрямо долара е позитивно за европейските потребители на горива.

Не бива да се забравя обаче, че около половината от цената на бензина по родните бензиностанции се предопределя от мита, данъци и такси, така че потенциалът за понижение в цената на бензина и дизела не е особено голям. И все пак може да се неутрализира част от потенциалното поскъпване на петрола в бъдеще, ако еврото продължи да е силно спрямо долара.

Иначе поскъпването на единната валута е добра новина за хората, които искат да си купуват злато, или други ценни метали. Защото златото също се търгува в долари на стоковите пазари.

За икономиката?

Като цяло поскъпването на еврото има негативи за икономиката. То прави европейските стоки, включително и българските, относително по-скъпи на международните пазари и намалява конкурентоспособността им. Именно поради тази зависимост са големите усилия на президента Тръмп да окаже натиск върху нивата на долара в посока надолу спрямо останалите основни валути. И по този начин да стимулира американската икономика.

За щастие на родната икономика тя до голяма степен е обвързана с тази на еврозоната - над 60% от износа ни е към страни, ползващи еврото като основна валута.

Имате кредит?

Поскъпването на еврото няма да засегне вашия кредит, ако е в лева, поради обвързаността на лева с единната валута. Очакванията са валутният борд да се запази до евентуалното ни влизане в еврозоната, срокът за което е спорен.

Поскъпването на еврото спрямо долара обаче ще засегне вашия кредит, ако последният е в долари. В случая това ще е във ваша полза, защото ще е налице обезценка на кредита. Или поевтиняващият долар ще прави кредита ви по-евтин, изразен в местна валута.

Процентът на кредити в долари е изключително нисък и по това направление ползите за кредитополучателите няма да са особено големи.

Туризъм?

Скъпото евро ще направи почивката в САЩ или други страни, чиито валути са обвързани с долара, относително по-евтини за родните туристи. От друга страна обаче България ще стане по-скъпа дестинация за международните туристи особено когато се съпоставя със страни с обвързани към долара валути.

Да не забравяме, че туризмът е от изключителна важност за БВП, така че в тази насока поскъпването на еврото може да има силно негативен ефект.