В Мелинген, на около 30 минути от Цюрих, празните апартаменти показват ясно какви са негативните ефекти от негативните лихви, пише Bloombreg.

Десетилетието на ултраниски лихви накараха инвеститорите да търсят по-добра възвръщаемост в имотите, което създаде строителен бум. И докато в градове като Цюрих и Женева има достатъчно жители, в някои предградия и по-слабо населени райони започват да се появяват проблеми.

Броят на празните жилища в Мелинген е четири пъти по-голям от средния в Швейцария. "Докато сме свидетели на отрицателни лихви, тези дисбаланси ще продължават да съществуват", казва икономистът Клод Морер от Credit Suisse.Финансовият сектор отдавна се оплаква от ниските лихви, които увреждат възвръщаемостта. Все повече банкери казват, че имотите, които биват строени, за да бъдат отдадени под наем, се превръщат в риск.

Въпреки притесненията, Швейцарската национална банка не бърза да повиши лихвата за депозитите от минус 0.75 процента. Затова и в четвъртък не се очаква промяна.

В Швейцария, държава с население около 8 милиона души, гражданите обикновено живеят под наем. Около 72 000 жилища обаче стоят празни през 2018 г. Очаква се броят им до юни да се увеличи с още 10 000, според Wueest Partner. С толкова много предлагане наемите могат да паднат с 1,5 процента след спад с 2,1 процента през миналата година.

"Корекцията на цените в тези райони са почти неизбежни", смята Матиас Холжи, който оглавява звеното за инвестиции в недвижими имоти в UBS. Според него спадът ще достигне 10 процента.

И това е лоша новина за инвеститорите. Но предупрежденията не стимулират регулаторите да предприемат мерки. В швейцарската ситуация подобни биха били трудно изпълними. Обикновено се ограничава стойността на заемите, но на пазара в страната активно играят пенсионни фондове, които имат средствата.