Думите "bitcoin" и "балон" станаха синоними в умовете на много скептици по време на тазгодишното отнемащо дъха рали на криптовалутата. И докато, засега, тя избегна мрачните пророчества за Деня на страшния съд, има много начини, по които партито да завърши много, много зле за растящия брой бикове, пише Bloomberg.

С едно предупреждение: някои от тях вече се появяваха през последните години, но не успяха да запратят bitcoin в забвение.

Смърт от разцепване

Множеството клонинги на bitcoin могат да запратят стойността на най-голямата криптовалута надолу и да свалят короната от главата й. Разработчиците често се изправят пред въпроса как да продължат и почти всеки път те са разделени. В някои от тези случаи, те се отделят и създават нова криптовалута - така се роди също добилия популярност bitcoin cash, който, предричат някои, ще се превърне в новия крал. Твърде голямата фрагментация може да се окаже тежък проблем за криптовалутата.

Задушен от регулатори

Историята на bitcoin показва, че той може да се използва и като средство за покупка на стоки (или услуги), забранени от закона. Вече изчезна и една компания, която пусна първично предлагане на дигитални монети, с което инвестициите на много хора просто изчезнаха. Криптовалутите са податливи и на хакерски атаки. Вземайки предвид всичко това, не е изненада, че регулаторите по света гледат с особено внимание към криптовалутите. И тоталното им изчезване остава и ще остане като постоянно дебнещ риск.

Марк Хаефел, главен директор по инвестициите в UBS Group AG, направи интересно предупреждение: нужно е да бъде доказан само един-единствен терористичен инцидент, който да е финансиран чрез криптовалута, и реакцията на щатските регулаторите ще бъде бърза и безмилостна.

Възможността bitcoin да падне жертва на собствения си успех също остава. Ако криптовалутите наистина се превърнат във валута и бъдат широкоприети, създавайки опасност пред възможността правителствата да си събират данъците, реакцията отново ще бъде ясна.

Разбита на парчета

Откакто през 2011 г. борсата на обмяна на bitcoin Mt. Gox бе разбира от хакери, собствениците на дигитални монети са наясно, че има възможност някой ден активите им да попаднат в ръцете на хакери. През 2016 г. пък базираната в Хонконг борса Bitfinex съобщи за кражба на дигитална валута на стойност 65 милиона долара.

Да се спомине след прибиране на печалбата

Неуспехът на големите борси за криптовалути, като Coinbase, да се справят с трафика снощи, когато bitcoin надмина 11 000 долара, предизвика краткотрайна паника сред онези инвеститори, които бяха решили да изчакат с прибирането на печалбата, но все пак продадоха, след като видяха, че някои от борсите не работят - от притеснение за срив.

И още една причина

Ралито на bitcoin остава необяснимо в голямата си част. Защо да очакваме, че пътят надолу ще е по-различен?

Практическите възможности за използване на bitcoin остават малко, а и върху тях тежат скъпите такси за транзакция и високите разходи за електроенергия. Така снощи спечелилият Нобелова награда за икономика Джоузеф Щиглиц заяви, че bitcoin "трябва да бъде забранен", защото "не служи на обществото по никакъв начин".

А може и да приключи като дот-ком балон - когато инвеститорите вече нямат представа как да оценят актива и започнат да излизат масово.