През следващата седмица главният изпълнителен директор на италианската банка UniCredit Жан-Пиер Мустие трябва да представи своя петмесечен преглед на стратегията на финансовата институция.

И това ще бъде сериозно предизвикателство за него, като се има предвид, че пазарната капитализация на кредитора се срина от почти 40 милиарда евро до 13 милиарда евро за осемнадесет месеца, пише Bloomberg. Мустие ще се нуждае от достатъчно подкрепа, за да може да стимулира капитала на UniCredit и да стабилизира баланса й.

Въпреки че през последните месеци погледите бяха насочени към Deutsche Bank, за която някои се притесняваха, че може да бъде европейското повторение на кризата с Lehman Brothers, инвеститорите разглеждат именно италианския кредитор, като най-зле представящият се сред големите на Стария континент. За това говори острият спад на цената на акциите на банката.

Какво ще се случи с италианските банки след референдума?

Какво ще се случи с италианските банки след референдума?

Експерти се опасяват от задълбочаване на финансовата криза в страната

Ръководството на финансовата институция реагира, като в средата на ноември заяви, че в прегледа, който ще бъде представен на 13 декември, за първи път може да бъде включена идея за "възможно увеличение на капитала".

През тази седмица Жан-Пиер Мустие успокои, че оставката на премиера Матео Ренци след референдума в Италия няма да се отрази върху плановете на UniCredit. Въпреки това обаче има опасност от по-голяма предпазливост на акционерите заради политическата несигурност в страната.

В това число се включват и опасенията около спасяването на най-старата банка в света и една от системно важните в европейската държава - Banka Monte dei Paschi di Siena.

Съдбата на най-старата банка в света вече е в ръцете на италианското правителство

Съдбата на най-старата банка в света вече е в ръцете на италианското правителство

Все по-малко вероятно е частните инвеститори да отпуснат заеми на Monte dei Paschi

Погледнато от друг ъгъл обаче се оказва, че проблемът на UniCredit не е в активите, които всъщност през последните години са нараснали с 49 милиарда евро от 2013 година. В момента те възлизат на 875 милиарда евро.

Това означава, че Жан-Пиер Мустие ще трябва да се насочи към елиминиране на слабите звена. Такова, например е Bayerische HypoVereinsbank, която е петата най-голяма банка в Германия. Тя беше купена от италианската финансова институция през 2005 година.

През първите девет месеца на годината банковите търговски приходи на UniCredit от най-голямата европейска икономика са спаднали със 7,6% в сравнение със същия период на 2015 година. В същото време италианският бизнес се е свил с по-малко от 1%. От друга страна възвращаемостта за кредитора в Германия е 9% в сравнение с 14,5% в Италия.