Канадският министър на финансите Кристия Фрийланд обяви бюджет на стойност 80,9 млрд. щатски долара за подпомагане на стопанството в рамките на следващите три години, предаде Zero Hedge. Но в плана на първата жена, заемаща поста министър на финансите, има уловка - това е феминистки бюджет.

При това, това определение е дадено от самата Фрийланд: "Това е социална инфраструктура, която ще стимулира работни места и растеж", каза тя. "Това е феминистка икономическа политика. Това е интелигентна икономическа политика."

Независимо дали е определен като "феминистки", или не, никога в историята увеличаването на ролята на държавата в икономиката и разширяването на обхвата на икономическите политики не е носило стабилен растеж. Напротив, обикновено разходите за данъкоплатците са гигантски, а ползите от щедрите програми са никакви, а даже те са и контрапродуктивни.

Прекрасен пример за това е плана "Юнкер" в Европа. Разбира се, програмата на Фрийланд едва ли ще е изключение от дългата поредица на неуспеха.

Както отбелязват от Bloomberg, планът на стойност 399 млрд. щатски долара, прокаран от Трюдо и Фрийланд, е просто гаранция, че избирателите ще ги подкрепят. Цената на това ще е увеличаване на ролята на държавата в икономиката.

От тази сума, около 30 млрд. канадски долара ще отидат за грижи за децата и ранното обучение, включително и за нова програма за грижи за подрастващите, при която родителите ще могат да се възползват от до 10 канадски долара на ден.

Освен това ще се създадат и различни "зелени" инициативи. Сред тях ще е данъчен кредит за малкия и среден бизнес, произвеждащ технологии с нулеви емисии, и данъчен кредит за приемането на технологии за улавяне на въглерода. Целта е понижаване на емисиите в Канада с 15 млн. тона годишно.

"Производството и ресурсите, които са традиционните икономически стълбове на Канада заедно с енергетиката, минното дело, селското стопанство, горско стопанство, стоманата, алуминият, автомобилите, аерокосмическата индустрия, ще бъдат основата на нашата нова, устойчива и устойчива икономика", заяви финансовият министър Фрийланд в местния парламент. "Канада ще стане по-производителна и конкурентоспособна, като доставя екологичния износ, който светът иска и има нужда."

Както винаги, това вероятно ще остане просто политическо пожелателно мислене, което ще излезе солено на данъкоплатците.