Корпорациите разполагат с рекордно количество налични средства насред продължаващата несигурност около Covid-19. Последните данни оборват очакванията на наблюдатели от по-рано тази година, че отслабването на пандемията ще отпуши огромни разходи, пише The Wall Street Journal.

Наличните средства и ликвидните краткосрочни инвестиции в балансите на компаниите по света достигат рекордните $6,84 трлн., по данни на S&P Global, покриващи отчетите за второто тримесечие на 2021 г. Сумата е с 45% по-висока спрямо средната за последните пет години преди пандемията и с 2,6 процента по-висока спрямо предходното тримесечие.

Планините кеш ще подкрепят следващото покачване на пазарите

Планините кеш ще подкрепят следващото покачване на пазарите

Компаниите в S&P 500 разполагат с рекордните $1,9 трлн.

През април анализаторите на Goldman Sachs увеличиха прогнозата си за ръста на разходите от 10 на 19 процента заради "намаляващата несигурност и отварянето на световните икономики". Но капиталовите разходи ще започнат да се забавят през третото тримесечие след силен старт на годината, според доклад на JPMorgan Chase & co. Прогнозата е ръстът на разходите на корпорациите да намалее до 5,8 процента това тримесечие, при 12,9 процента през предходното.

Компаниите се радваха на едно от най-силните икономически възстановявания в историята, благодарение на комбинация от фискални и парични стимули. Някои индикатори обаче вече светят в червено и карат финансовите директори отново да започнат да трупат резерви.

Разпространението на различните варианти на Covid-19 накара някои правителства да затегнат отново здравните мерки през последните дни.

Миналата година регулаторите окуражиха компаниите да съхранят нивата на наличните си средства, като спрат дивидентите и програмите за обратно изкупуване на акции. Много от тях натрупаха и нов дълг, за да запълнят буферите. Само в САЩ и Европа компаниите изтеглиха заеми на стойност $2,4 трлн., по данни на Dealogic.

Пандемичен махмурлук: $11 трилиона корпоративен дълг в САЩ

Пандемичен махмурлук: $11 трилиона корпоративен дълг в САЩ

В Европа много компании остават над повърхността само заради правителствената подкрепа

Емитирането на корпоративни облигации остава силно през последните месеци, особено сред по-рисковите компании. Европейските дружества са продали облигации с висока доходност (или иначе казано с рейтинг "боклук") на стойност $108 млрд. от началото на 2021 г. - почти два пъти повече спрямо същия период на 2020 г. В САЩ ръстът е една трета, по данни на Dealogic.

Междувременно сливанията и придобиванията отчитат увеличение спрямо средата на миналата година, но все още остават под нивата от преди пандемията. През второто тримесечие бяха сключени сделки за $855 млрд., 12% ръст спрямо същия период на миналата година.

Страховете от Covid-19 не са единствената причина компаниите да трупат нов дълг. В 42% от случаите става въпрос за рефинансиране на стари задължения, а в 28% от тях средствата се използват за придобивания.

Анализът на отчетите за второто тримесечие показва, че повечето компании все още са предпазливи. Средно, маржът расте, но мениджърите прогнозират, че ръстът може и да не продължи със същия темп през следващите месеци.

Нетният корпоративен дълг по света ще нарасне с $600 милиарда

Нетният корпоративен дълг по света ще нарасне с $600 милиарда

Компаниите отварят портфейлите и започват да харчат