Русия се опитва да се отърве от долара на фона на американските санкции и готвените нови, още по-тежки такива, които се очаква по-късно този месец, пише The Wall Street Journal.

Централната банка на Русия усили попълването на златните си резерви през тази година, както и продажбата на американски облигации. Напът са и плановете за повече търговски сделки в рубли и други валути, както и данъчни облекчения за износители, които изоставят долара. Процесът, подкрепен от президента Владимир Путин, би трябвало да омекчи удара от нови западни санкции.

За Кремъл усилията представляват ясен опит за отговор срещу намесата на Вашингтон, както и за засилване на връзките с Китай. Миналият месец Путин нарече американските санкции "колосална стратегическа грешка", която подкопава доверието в долара. Политиците нямат намерение изцяло да забранвят използването на зелената валута и дълга в долари, но дори и диверсифирането може да се окаже трудна задача.

Как Тръмп помага за прекратяване на хегемонията на долара?

Как Тръмп помага за прекратяване на хегемонията на долара?

Заплашвайки да накаже Европа и Китай, иронично той им помага да постигнат целите си

Доларът се използва в девет от всеки 10 трансакции на валутния пазар, който достига $5 трилиона. По-голямата част от световния дълг също е в долари. Резките промени в курса на рублата в последните години пък подкопаха доверието във валутата, а самата руска икономика зависи тежко от суровини, които се търгуват в долари - като петрол, газ и стомана.

Но въпреки това Русия се присъединява към растящия брой държави, които се опитват да се отърват от хегемонията на американската валута. През март Китай пусна деноминирани в юани фючърси за петрола, които бързо станаха популярни сред трейдърите. Европейският съюз пък търси начин да подкрепи ролята на еврото и открито обсъжда нова платежна система, независима от Вашингтон. Иран, която трябва да се справи с далеч по-тежки санкции, отколкото Русия, също предприема стъпки за намаляване на използването на долари, както направиха и Венецуела и Пакистан.

В Русия процесът е задвижван от страхове, че бъдещите санкции могат да отрежат достъпа на местните банки и износителите до американската финансова система.

Допълнителните санкции могат да влязат в сила още през този месеца като наказание за атаката срещу бивш руски шпионин във Великобритания. Конгресът също обсъжда допълнителни санкции върху финансовата система и банките на Русия.

Очаква се Москва да публикува своя план за използване на по-малко долари до края на годината.

Ролята на зелената валута в руската валута вече намалява. Делът на депозитите в чуждестранна валута от физически лица и компании в руските банки намалява до 26 процента през септември от пика от 37 процента през 2016 г. Делът приходите от износа, търгуван в долари, намалява до 68 процента от 80 процента през 2013 г., по данни на централната банка.

В същото време расте търговията с Китай. Делът на сделките в рубли и юани почти се е учетворил за четири години до 19 процента от двустранната търговия и ще продължи да расте, според ING Bank.

Политиците в Москва предлагат и използването на национални валути при търговията на петрол със страни като Иран и Турция, макар засега подобна възможност все още изглежда далечна.

Краят на доларовата хегемония е все по-близо

Краят на доларовата хегемония е все по-близо

САЩ води икономическа война срещу 1/10 от света. Сега тези страни се обединяват срещу зелената валута