Доверието в банковата система се връща към институции, които са имали основание да бъдат подозирани в нередности, докато на системно ниво, то никога не си е отивало.

Това коментира  главният изпълнителен директор на „УниКредит Булбанк“ Левон Хампарцумян в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Като пример той даде ситуацията с КТБ, когато хората не си изтеглиха парите от системата, а ги преместиха в други банки. 

„След кризата хората се научиха да управляват парите си по-добре", каза още Левон Хапмарцумян.

Белгийската банка KBC с интерес за придобиването на българската ОББ?

Белгийският собственик на Сибанк с интерес за купуването на ОББ?

Задава ли се нова сделка на българския банков пазар?

По думите му апетитът за нов риск се дирижира в момента по-скоро от клиентите, отколкото от банките. "Клиентите днес са много по-предпазливи, отколкото от периода преди кризата 2008-2009. Научиха се да работят с по-малко кредити, да управляват по-консервативно паричните си потоци“, отбеляза банкерът.

Банковият сектор в България е доста фрагментиран спрямо размера на икономиката, посочи още той. По думите му големите банки са по-рентабилни. Регулативните изисквания към една банка ще стават все по-тежки по отношение на капитал, системи за контрол и управление на риска. В това отношение малките банки биха могли да съществуват, но ще бъдат по-ниско рентабилни, смята Хампарцумян.

"Възможно е да видим подобни сделки в следващите 12 месеца", коментира  банкерът по повод на интереса на KBC Group към активите на OББ.