London Stock Exchange Group Plc. е отхвърлила предложението за придобиване от страна на конкурентната си Хонконгска фондова борса, тъй като офертата е имала "фундаментални недостатъци", предаде Bloomberg. От британското тържище посочват, че проблемите в офертата са включвали "стратегията, изпълнението, начина на оценка и цената". Сумата, която азиатската борса предложи в сряда, беше 36 млрд. долара.

Хонконгската борса дава $36 милиарда за London Stock Exchange

Хонконгската борса дава $36 милиарда за London Stock Exchange

Азиатската компания вече е съсобственик на Лондонската борса на метали

"Вашето допускане, че изпълнението на транзакцията ще бъде "плавно и сигурно" просто не е вероятно", посочват в изявление от 300-годишната британска компания, която администрира Лондонската фондова борса. "Предвид фундаменталните недостатъци във вашето предложение, ние не виждаме ползи от бъдещите разговори по темата." Те изтъкват още, че, освен потенциалните регулаторни проблеми, които произтичат от факта, че британското правителство може да спре сделката, предпочитат да запазят партньорството си с Шанхайската фондова борса, "която е нашият предпочитан и директен канал за достъп до многообразието от възможности, които предлага Китай".

В момента самата Лондонска фондова борса е в процес на преговори за придобиване на компанията за данни Refinitiv, като от администратора на Хонконгската борса - Hong Kong Exchanges & Clearing Ltd., посочиха, че ще придобият конкурента си само след като той закупи доставчикът на данни. Акциите на London Stock Exchange Group Plc. нараснаха с 1,6%, след като решението на ръководството на компанията беше обявено публично.

"Не очаквам Hong Kong Exchanges & Clearing Ltd. да се откажат, без да опитат още веднъж", каза управителя на хедж фонда Sinclair Capital Масимо Стабилини. "Според мен те ще се върнат с още по-добра оферта, в която делът на кешовото плащане ще е по-висок." Преди седем години Hong Kong Exchanges & Clearing Ltd. придоби Лондонската борса за метали за 1,4 млрд. паунда, а London Stock Exchange Group Plc. неуспешно опита да закупи Deutsche Boerse през 2017 г.