След година на криза за лирата покупките на злато на турците растат с рекорден темп. Сега апетитът към кюлчетата е толкова голям, че рискува да донесе нови проблеми за валутата точно в момент, в който тя започне да се възстановява.

През последните две седмици, след като президентът Реджеп Ердоган направи нови промени по върховете на финансовия сектор, след обвинения за източване на резервите и подриване на лирата от предходното управление на ресорното министерство, турските инвеститори и фирми бързо увеличиха запасите си в злато.

Според данните на Централната банка те са добавили 2,2 милиарда долара към резервите си в злато само за 14 дни и така те вече достигат общо 36,4 милиарда долара. Иначе казано размерът им е 3 пъти по-голям от миналата година, пише Bloomberg.

Към днешна дата апетитът на турците към благородния метал не отслабва въпреки подема на лирата и поевтиняването на кюлчетата. Така настоящата ситуация доведе до това именно вносът на злато да представлява по-голямата част от дефицита по текущата сметка на страната.

"Виждаме стабилно търсене от страна на местните инвеститори за злато дори на по-високи от световните цени. Непривлекателните лихвени проценти и липсата на доверие в лирата са основните причини, които движат търсенето", обяснява Додукан Чичек от Troy Precious Metals.

Като цяло Турция е един от най-големите пазари за скъпоценни метали в света. Турците използват златото, за да се предпазят във времена на девалвация на местната валута и висока инфлация. Също така златото е традиционен подарък за важни събития в живота, като сватби или церемонии по обрязване.