Всеки инвеститор търси най-добрата алтернатива за своите спестявания. И сега ще Ви издам една тайна - това определено не са депозитите! Или поне, не изцяло депозитите.

Да, депозитите си имат известни предимства, като например това, че Ви предпазват в моменти на корекции на световните финансови пазари. До тук обаче свършват тези предимства. И трябва да "излизате от депозитите", когато корекциите приключат, или когато са налице по-добри инвестиционни възможности на финансовите пазари.

А най-хубавото на финансовите пазари е това - че на тях има хиляди активи, измежду които да избирате и винаги ще се намери, някаква добра възможност, която да отговаря на Вашите изисквания за доходности и толерантност към риск. Да, двете неща се движат ръка за ръка.

"В момента сме при точката, при която в исторически план, инвеститорите биха искали да притежават суровини", коментира Джефри Гъндлах, един от най-известните инвеститори и ръководител на фонда DoubleLine, в края на миналата година.

Гъндлах, посочи факта, че суровините спряха спада си през 2016-та година, а ръста на световната икономика е в много добра форма, което би предопределило доброто представяне на суровините от тук нататък.

В допълнение, Гъндлах не вижда перспективи за рецесия през следващите шест месеца, което единствено би предопределило па-натътъшно понижение в цените на суровините.

"Ако някога сте мислили да си купите суровини... може би трябва да го направите сега", коментира Гъндлах по време на специална организирана уебконференция, за клиентите на фонда.

Сравнение между възвръщаемостта на индекса, следящ представянето на суровините - S&P Goldman Sachs Commodity Index и S&P 500, през последните няколко десетилетия, сочи наличието на ясна зависимост между периоди в които ръста на суровините са инициирали силно поскъпване в цените на акциите и обратното.

Например, акциите се представяха значително по-добре от суровините по време на технологичния балон. Суровините обаче, последваха със силен ръст до пика и началото на финансовата криза до 2008-ма година.

"В момента сме в момент, който от историческа гледна точка изглежда като добър, да се предпочитат суровините пред акциите", коментира Гъндлах, по време на конференцията. "Едва ли ще видим рецесия в следващите шест месеца", прогнозира още експертът.

Индексът S&P GSCI се повиши с близо 56% от дъното си през януари на 2016-та година, след като загуби над 30% през 2015-та година. През изминалата година обаче, индексът се повиши едва с 6%, спрямо ръста от над17% за широкия щатски индекс.

И ако решите да последвате съвета на Гъндлах и да насочите част от спестяванията си в суровини, то може би добро решение би било да алокирате част от инвестицията си към сребро.

Веднага ще обясня защо...

Среброто е благороден метал, който е силно обвързан с индустрията.

В тази насока възстановяването на световната икономика, безспорно ще се отрази благоприятно на търсенето на метала.

Пазарът на сребро е малък и това е свързано с волатилност. И докато това означава по-голям спад от цените на останалите благородни метали, при "мечи пазари", означава също и по-голям ръст при "бичи пазари". От дъното през 1970-та до върха на бичия пазар през 1980-та среброто е поскъпнало с 3 105% при ръст от 2 328% за златото. От дъното през 2008-ма до върха през 2011-та, златото поскъпна с 166%, при ръст за среброто от 448%.

Всъщност, за да достигне върха си от 2011-та година при нива от над 50 долара, среброто трябва да поскъпне с близо 200% от текущите си нива. За да достигне върха си, златото трябва да поскъпне едва с 50%.

Запасите на сребро намаляват.

В миналото централните банки и големите институционални инвеститори държаха запаси на сребро. Те обаче намаляха сериозно от 1996-та насам - по точно със 73% до 2015-та година.

Индустриалното потребление на среброто расте. Като най-сериозен проводник на електричество, среброто се използва в почти всяка индустрия - от производството на електроника, до медицинско оборудване. Бумът при индустриите, на практика направи така, че към днешна дата, близо половината от потреблението на сребро, да се пада на тях.

Предлагането на среброто от водещите производители намалява. Драстичният спад в цената на среброто през последните две години, направи така, че много от основните производители трябваше да намалят разходите и производството си, за да останат в бизнеса. Това доведе до намаляване на предлагането. Предлагането обаче, веднъж съкратило мощности, ще може да реагира много по-трудно на растящото търсене. През последните три години, предлагането на сребро намалява, което се случва за пръв път от периода 1991-1993-та година.

В същото време търсенето на сребро нараства, особено по направление на Индия и Китай. Докато търсенето на златни бижута в Индия се запазва постоянно от 2006-та година насам, това на сребърни нараства 3 пъти до 2012-та година, след което започва да расте експоненциално, за да се повиши близо 7.5 пъти, през 2016-та година, спрямо десет години по-рано.

Среброто е при едно от най-ниските си нива, съпоставено със златото.

Съотношението злато-сребро при ниво от 80 е близо до пика си при 85. През 21 век, средното съотношение злато сребро е 61.

Снимка 343701

И накрая, но не последна място, среброто е инструмент за защита от инфлация, каквато е напълно възможно да видим през тази година, предвид на силното поскъпване на суровини като петрола и другите енергийни ресурси. Среброто, като благороден метал се приема и за хеджиращ инструмент срещу политически и финансови кризи. А ето и няколко причини защо да предпочетете среброто пред златото.

Технически причини за покупката на сребро:

Потенциално "Златно Пресичане" при цената на среброто на седмична графика, което е изключително рядко явление, само по себе си.

Последният път, когато станахме свидетели на "златно пресичане" (отбелязано с кръгче на графиката) - преминаване на 50-дневната пълзяща средна величина, над 200-дневната, през 2009-та година, последва утрояване в цената на среброто през следващата година и половина, когато среброто достигна от 16.5 долара до 50 долара.

Разбира се, трябва да е ясно, че златното пресичане е трайно. Тоест трябва да видим известно отдалечаване на 50-дневната величина, над 200-дневната. Първите позитивни симптоми обаче са налице. Цената превиши 50-дневната си SMA.

Ключов пробив на горната граница на стесняващия се триъгълник.

Предупреждение за риск: Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи на финансовите пазари. Миналите резултати не са непременно показателни за бъдещите резултати. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Има вероятност да претърпите загуба равна на или по-голяма от цялата Ви инвестиция. Следователно не трябва да инвестиране или да рискувате пари, които не може да си позволите да загубите. Трябва да се уверите, че разбирате всички рискове.