Докато е лесно да се дистанцираш от търговските войни и несигурността около Брезкит, има един финансов айсберг на хоризонта, който може да засегне благосъстоянието ни, пише BBC в материал, посветен на италианския дълг.

"През годините правителството на Италия натрупа над 2 трилиона паунда дълг или над 130% от брутния вътрешен продукт (БВП). Бързо похарчените средства през 70-те и 80-те години, заедно с други фактори, дадоха резултат в третият най-голям държавен дълг в света", посочват от медията.

Междувременно настоящото правителство в страната поддържа политика на по-ниски данъци и по-големи разходи. А това го постави в ясно противоречие с принципите за фискална дисциплина на Брюксел заради натрупания бюджетен дефицит.

В крайна сметка Европейската комисия (ЕК) реши да не налага глоба на Италия заради прекомерните разходи, но даде ясен сигнал, че очаква от правителството да намери начин да ограничи задлъжнялостта.

Пред BBC гуверньорът на Централната банка на Италия Игнацио Виско коментира, че правителственият дълг е "твърде голям".

"Има несигурност около това как и кога ще се справи (бел.ред. - правителството) с това. А пазарите ще ни накарат да си платим", смята той.

Ограничаването на публичния дълг означава, че ще бъдат необходими реформи в посока на данъчното облагане и разходите. Този подход не би бил посрещнат с радост от италианците, тъй като като в страната все още заплатите не успяват да наваксат с достатъчно бързи темпове нарасналите разходи за живот.

През последните месеци Рим се бори да избегне рецесията. Ингацио Виско е песимистичен в това отношение, като посочва, че икономическият растеж в страната през последните 20 години е "мрачен".

Според него една от необходимите мерки за подкрепа на икономиката е осигуряването на повече публични инвестиции в инфраструктура. Това обаче би било доста трудно, като се има предвид, че Брюксел очаква от Рим да "затегне колана" по отношение на харчовете.