В света има над 100 различни валути, но само през следващите две десетилетия употребата им може да се свие до едва 5-6 отделни такива. На такова мнение е министърът на икономиката на Бразилия Пауло Гуедес.

Преди 20 години Европейският съюз (ЕС) представи своята единна валута, което позволи на хора от различни държави в съюза да пътуват, без да е необходимо да обменят пари.

"Този модел може да бъде възприет и в други части на света в бъдеще", коментира той в рамките на годишната среща на Световния икономически форум в Давос. "Ако вземете предвид политическото и икономическото измерение на този въпрос, бихме могли да имаме 5, 6 валути след 20, 30 години", казва още Гуадес.

Доларът, от своя страна, се смята за сигурен актив, а редица държави са обвързали местната си валута с него с цел да им гарантират повече стабилност и да улеснят търговията си. Разбира се, в ситуации на криза това има негативен ефект върху тях.

"Би могло да има една континентална валута - еврото, друга такава, която използва щатски долари и трета в Азия, която ползва юана. Има над 200 милиона китайски граждани, живеещи на Филипините или в Малайзия, които търгуват с компании от родината си", обяснява още министърът.

Главният икономист на Международния валутен фонд (МВФ) Гита Гопина, участвала в същия панел, коментира, че има "много ниска вероятност" за подобен сценарий.

"Имайки предвид това, което знаем сега и освен ако няма големи войни, които се водят, мисля, че за този сценарий има много малка вероятност", казва тя.

Гопина обаче обръща внимание на друга по-вероятна за нея промяна - преминаването към дигитални форми на разплащане. "Хората лесно преминават към използването на дигитални платформи за плащания. Но това да се насочат към използването на долар или на юан е напълно различно нещо", обяснява икономистът.