Световните пазари преживяха един изключително волатилен май. Петият месец на годината, най-общо казано, премина под знака на "търговската война" и туитовете на щатския президент Тръмп.

Подплашени от случващото се в политически план, инвеститорите насочиха вниманието си към така наречените "спасителни активи", оглавили класацията на най-добре представящите се активи през изминалия месец.

Кои бяха най-добрите и лоши активи през май?

В светлината на търговската война и политическата несигурност, не е особена изненада, че японската йена и щатските държавни облигации оглавиха класацията на най-добре представящите се активи за изминалия месец, както може да се види от таблицата по-долу.

Швейцарският франк, златото и доларът, са други традиционни "острови на спасението", които се отличиха с отлично представяне.

Снимка 427036

С най-лошо представяне през май, при това напълно логично в настоящата среда на несигурност, бяха фондовите пазари. Развиващите се пазари бяха най-зле представящите се активи през май, със загуба от над 6%, следвани от щатския индекс S&P 500, азиатските индекси, индексът следящ всички световни пазари и индексът на европейските пазари.

Със загуба от около 3.5% се отличиха и суровините, които до голяма степен страдат от влошените търговски отношения в световен мащаб.

"Това поскъпване на държавните облигации е напълно нелогично, но когато тръгва да се случва, просто се случва...", коментира пред Bloomberg Крис Рупке, финансов анализатор в MUFG Union Bank. "Не знам кой търгува на тези пазари. Тук нищо не е така, както трябва да бъде".

На Уолстрийт е налице старо правило, че "умните пари" са на пазарите на облигации и на практика правят този пазар водещ пред всички останали. А ако се има предвид поскъпването на щатските държавни облигации, то очакванията на инвеститорите са свързани с опасения за рецесия и очаквания за намаляване на лихвите от страна на Фед.

Опасността от задълбочаване на търговската война, след като САЩ наложи по-високи мита на китайски стоки на стойност 200 милиарда долара и Китай отговори с подобни действия, доведе до най-силното понижение в доходността на щатските облигации от финансовата криза насам.

Кривата на доходността се обърна, което се приема от инвеститори и анализатори, като най-тревожния сигнал за потенциална рецесия в следващата една година.

И това е всичко, което има значение за инвеститорите в момента. Анализатори и инвеститори започнаха да спорят докъде могат да паднат лихвите по щатските облигации, а мненията са доста противоречиви.

От инвестиционната банка JPMorgan Chase & Co. намалиха прогнозата си за лихвите по 10-годишните облигации до 1.75% до края на годината. Експертите на Morgan Stanley, също съветват клиентите си да се обърнат към сигурни активи в среда, която в крайна сметка може да доведе до рецесия.

"Инвеститорите пренебрегват потенциалното въздействие на търговския спор върху глобалната макроикономика. Изходът от търговската война в момента е много несигурен! Ако САЩ изпълнят заплахите за повишаване на тарифите до 25% за целия китайски внос и ако Пекин отвърне с подобни мерки, може да се окажем в рецесия още след около три тримесечия!", коментира Четан Ахя, главен икономист в Morgan Stanley.

Има висока вероятност от ескалация на търговската война между САЩ и Китай. Това прогнозира американската банка Goldman Sachs. Банката вече вижда 60% вероятност САЩ да наложат нови мита от 10% върху останалия китайски внос за над 300 млрд. долара, докато преди това шансовете за това се оценяваха на 40 на сто. Вероятността за въвеждане на американски тарифи върху вноса на автомобили по-късно тази година нараства от 25% на 40%.

Goldman Sachs оценява на 70% вероятността от въвеждането на високи мита върху мексиканския внос в САЩ от 10-и юни, както заплаши преди дни Доналд Тръмп и вероятност от 50% за ново повишение на тарифите от 1-ви юли. Щатската инвестиционна банка понижи прогнозата си за второто полугодие за САЩ с около половин процентен пункт до 2%. От там очакват също така по-нататъшна ескалация през следващите седмици на търговската реторика между САЩ, Китай и Мексико.

JPMorgan смята, че вероятността за рецесия в САЩ през втората половина на тази година се е повишила до 40% от 25% преди месец.

Може да се обобщи, че инвеститорите са изправени пред всякакъв вид инвестиционни "главоболия" - от това как да се хеджират от политически проблеми при срещата на Г-20, която ще се проведе в края на този месец, до почти рекордните премии за защита на портфейлите си.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на финансови активи