Растящата нужда от повече електроенергия, проблеми с инфраструктурата и ръст на цените на природния газ предизвикаха необичайно рали при най-малко харесваната суровина в света, пише CNBC.

Австралийските термални въглища, бенчмарк за азиатския пазар, поскъпнаха със 106 процента тази година до над $166 за тон, по последни данни на Argus. Седмичният индекс, който достигна дъно от $46,18 през септември 2020 г., сега доближава $192,20 - рекорд от юли 2008 г. насам. Южноафриканският еквивалент приключи миналата седмица на ниво от $137,06 за тон, ръст от 55%. За сравнение, петролът е един от малкото активи, които записаха сравним ръст през 2021 г. - 33%.

Високото търсене на термалните въглища повдига въпроси относно т. нар. енергиен преход, тъй като те са най-мръсното изкопаемо гориво и изпускат най-много въглеродни емисии. Като такова, подмяната му с по-чисти алтернативи е сред най-важните цели. Но докато политици и бизнес лидери говорят за борбата с климатичните промени, въглищата остават важни за генерирането на електроенергия по света.

Въпреки призивите за намаляване на емисиите: Китай засилва употребата на въглищата

Въпреки призивите за намаляване на емисиите: Китай засилва употребата на въглищата

Рекордно високите температури превръщат "най-малко харесваната световна суровина в най-добре представящия се актив тази година".

Юлия Бучнева, директор във Fitch Ratings, посочва, че термалните въглища остават ключов източник по света с над 35 процента дял в генерирането на електроенергия. "Очакваме този дял да намалее, но в средносрочен план търсенето на въглища на развиващите се пазари с по-хлабави климатични цели, най-вече в Индия, Пакистан и Виетнам, се очаква да расте", посочва тя.

За сравнение, САЩ и Европа отговарят за едва 10 процента от световното потребление на въглища и очакваното продължаващо намаление на търсенето на тези пазари ще има ограничен ефект. Според нея обаче настоящият ръст на цените няма общо с разходите на добивните компании и поради тази причина не е устойчив. "Очакваме цените да се нормализират към края на годината", прогнозира Бучнева.

Защо поскъпнаха въглищата? Анализатори цитират редица причини, включително възстановяване на търсенето на електроенергия в Китай, забраната на Пекин за внос на суровината от Австралия, проблеми с доставките в континента държава, както и в Южна Африка и Колумбия, както и повишаващите се цени на природния газ.

Анализаторите в Argus посочват, че цените на природния газ са се повишили по-бързо от тези на въглищата, което дава стимул за използване на последните. Сред причините за ръста на синьото гориво са необичайно ниските резерви в Европа, слаб внос и намаление на износа от Русия.

Въглищата са новото злато

Въглищата са новото злато

Компаниите, които не се отказаха, се радват на високи приходи