Въпреки световните планове и очаквания за намаление на употребата на въглища, търсенето в Китай остава силно заради повишаващите се температури по света. Те предизвикват горещи вълни и увеличават нуждата от електроенергия, както и цените на изкопаемото гориво, пише OilPrice.com.

През юли цените на термалните въглища в Китай увеличиха значително нуждата от електроенергия. В индустриалните зони на страната потреблението надхвърли 100 млн. kWh, след като температурите надхвърлиха 37°C. Ръстът на потреблението на ток подкрепи и цените на въглищата, които достигнаха 900 юана ($140) за тон в средата на юли.

Въпреки международния натиск, употребата на въглища в голяма част от Азия не спира да расте. Начело на бума стои Китай.

Макар че Поднебесната империя прави стъпки към намаляване на зависимостта си от изкопаемото гориво, високите температури принуждават правителството да продължава да добива и да внася въглища, за да посрещне търсенето на електроенергия. "В Южен Китай е много, много топло и дневното потребление на електроенергия чупи рекорди постоянно", казва анализаторът от Huatai Futures Co. Уанг Хайтао.

В индустриалната провинция Джъдзян едва 30 процента от електроенергията се произвежда от възобновяеми източници. В другите индустриални региони на втората най-голяма икономика в света ситуацията е подобна.

Цената на въглищата в Европа достигна 10-годишен рекорд

Цената на въглищата в Европа достигна 10-годишен рекорд

Въпреки заканите за намаляване на употребата им

Друг двигател на поскъпването на въглищата е политическият спор между Австралия и Китай, заради който Поднебесната империя спря вноса от страната.

От началото на 2021 г. цените на австралийските въглища нараснаха с 86 процента до над $150 за тон в края на юли — най-високото ниво от септември 2008 г.

Изданието подчертава, че голяма част от търсенето идва от Азия. И с растящото население на континента, дори и правителствата да искат да се откажат от изкопаемото гориво, те не винаги могат да отговорят на растящото търсене на електроенергия по друг начин.

Международната агенция по енергетика прогнозира, че търсенето на въглища ще се повиши с 1,8 процента през 2021 г. — по-високо от очакванията. Това превръща "най-малко харесваната световна суровина в най-добре представящия се актив тази година".

Защо в Азия се изграждат 600 нови въглищни централи, които ще работят на загуба?

Защо в Азия се изграждат 600 нови въглищни централи, които ще работят на загуба?

Сметката ще се плати от данъкоплатците — и от природата