Миньорите печатат пари от бизнес, от който множество се опитват да излязат: добива на въглища, пише The Wall Street Journal.

Цените на термалните въглища, използвани за генериране на електроенергия, достигнаха десетгодишен връх заради недостига при предлагането и силното търсене от Китай и други държави насред възстановяването на икономиката. Анализаторите очакват цените да остават високи, тъй като притесненията относно ефекта на въглищата върху климатичните промени направиха изключително трудно за минните компании да се сдобият с разрешения за допълнителен добив.

Ралито пълни джобовете на компании като Glencore, Peabody Energy и Whitehaven, които не се отказват въпреки натиска от природозащитници и Уолстрийт. Скорошният ръст е добър и за компании като BHP, които вече заявиха, че скоро ще се откажат от изкопаемото гориво.

Въпреки призивите за намаляване на емисиите: Китай засилва употребата на въглищата

Въпреки призивите за намаляване на емисиите: Китай засилва употребата на въглищата

Рекордно високите температури превръщат "най-малко харесваната световна суровина в най-добре представящия се актив тази година".

В четвъртък Glencore отчете рекордна печалба от $8,7 млрд. за първото полугодие на 2021 г., ръст от 79% спрямо предходната година. Спад в добива компенсира част от ефекта на по-високите цени, които започнаха да растат в края на полугодието, но Glencore заяви, че пазарът на въглища ще донесе огромни приходи за останалата част от годината.

Сега и инвеститорите възнаграждават компаниите, които не се отказаха от въглищата. Акциите на Peabody се учетвориха през тази година, а тези на Glencore нараснаха с над 40%.

Но въпреки високите оценки, компаниите трудно намират финансиране за въглищни проекти, което ограничава предлагането. Сред щатските и европейските банки, които спряха да одобряват определени сделки заради въглеродния им отпечатък, JPMorgan Chase & Co. съобщи през 2020 г., че няма да финансира проекти, които са насочени към разработването на нови въглищни мини. Банките в Япония, Южна Корея и дори Китай също се отдръпват.

Glencore съобщи, че ще работи в настоящите си мини в Колумбия, Австралия и Южна Африка, докато "пресъхнат" като част от плана на компанията да постигне въглеродна неутралност до 2050 г.

Цената на въглищата в Европа достигна 10-годишен рекорд

Цената на въглищата в Европа достигна 10-годишен рекорд

Въпреки заканите за намаляване на употребата им

Rio Tinto напусна сектора през 2018 г., продавайки активите си на компании като Glencore, Whitehaven и PT Adaro. Anglo American отдели южноафриканския си въглищен бизнес в отделна компания през юни и е напът да спре добива на въглища до средата на следващата година.

Anglo American и BHP, която е номер едно минна компания в света по пазарна капитализация, наскоро постигнаха съгласие за продажбата на техния дял от по една трета в мината Cerrejón в Колумбия, на Glencore. BHP също търси начин да излезе от сектора в един момент, но засега високите цени ще подкрепят печалбата на компанията. Цените, които BHP получава за термалните въглища през първото полугодие на 2021 г., са с 60% по-високи спрямо предходния шестмесечен период.

Стартъп е готов да “пенсионира” въглищните централи с нова евтина батерия

Стартъп е готов да “пенсионира” въглищните централи с нова евтина батерия

Тя няма да може да се използва за електромобили, но може да помогне за съхраняване на енергия в мрежата