Най-вероятно сте чули за случващото се при криптовалутите. Ситуацията доста наподобява на тази от 2017-та година и почти всеки ден ставаме свидетели на нови рекорди на биткойна и останалите основни криптовалути. Последните новини, че биткойнът ще бъде използвана от Mastercard и BNY Mellon изпратиха най-голямата и стара дигитална валута до нови исторически висоти при нива от близо 49 000 долара.

Поскъпването на биткойна стартира през тази седмица след новината, че Tesla е купила биткойни на стойност 1.5 милиарда долара и планира да въведе дигиталните токени като средство за плащане на произвежданите от нея електрически автомобили.

В четвъртък Mastercard обяви, че ще позволи на търговците да приемат избрани криптовалути в своята мрежа, започвайки по-късно тази година, докато Bank of New York Mellon заяви, че ще издава, държи и прехвърля биткойни за клиенти в бъдеще.

И така биткойнът, който не се регулира от никой централен орган, поскъпна с повече от 60% от началото на тази година, вдигнат от нарастващото търсене от институции, известни личности и големи инвеститори. Токенът обаче е изправен пред опасност от поставяне под контрол от страна на политиците и регулаторите, тъй като цената продължава да скача нагоре. Американският министър на финансите Джанет Йелен в сряда нарече "злоупотребата с криптовалути" нарастващ проблем.

"Виждам обещанието на тези нови технологии, но виждам и реалността: криптовалутите са използвани за пране на печалбите на онлайн наркотрафикантите; те са инструмент за финансиране на тероризма", каза Йелън.

Не за биткойна ще говорим в момента обаче, а за един много по-интересен феномен - криптовалута, известна с името Dogecoin, базирана на меме с участието на усмихнатия Шиба Ину. Създадена от софтуерния инженер Били Маркус през 2013-та година, тази криптовалута е неограничена в своето предлагане, за разлика от биткойна, и поскъпна с шеметните 1400% от началото на годината,

"Вече не съм част от проекта Dogecoin, напуснах около 2015 г., когато общността започна силно да се измества от тази, с която се чувствах добре", пише Маркус в отворено писмо. "Понастоящем не притежавам никакъв Dogecoin, освен това, което ми беше предоставено наскоро, раздадох и/или продадох цялата криптовалута, която имах през 2015 г., след като бях съкратен и уплашен за намаляващите си спестявания по това време. Това което получих бе достатъчно за закупуване на употребявана Honda Civic", написа Маркус.

38-годишният мъж, който сега работи като софтуерен инженер в образователна компания в района на залива на Сан Франциско, заяви пред Bloomberg в сряда, че Dogecoin и породената от него мания са нереални, като се има предвид, че той и другият съосновател Джаксън Палмър са създали криптовалутата като шега.

"Напълно съм откъснат, но е странно, че нещо, което направих за няколко часа, вече е част от интернет културата", каза Маркус. "Забавно е да видя как Илон Мъск говори за това. Чувствам се глупаво, но зад него стои това огромно оживление."

Мъск многократно публикува в туитър подкрепата си за тази дигитална валута - може би на шега. В туит главният изпълнителен директор на Tesla Inc. оповести в сряда на своите последователи, че е купил Dogecoin за малкия си син.

Ефектът на Линди

Ефектът на Линди е основно правило, което казва, че оставащата продължителност на живота на нетраен елемент, като например колко дълго ще остане книга в печат, е равна на това колко дълго е съществувала. Идеята се свежда до това, че колкото по-старо е нещо, толкова по-вероятно е да продължи да оцелява на теста на времето.

Dogecoin е създаден през 2013 г., което го прави направо възрастен в криптосвета. Според ефекта на Линди, седемте години живот досега (голяма част от които по време на т. нар. "криптозима", когато цените падаха) е знак за устойчивост.

Необяснима обаче е цената: дори неограниченото предлагане на Dogecoin и недоумението на неговия основател не пречат на инвеститорите купуват криптовалутата, която към днешна дата е по-ценна от добре известни компании като Wendy's и Harley Davidson.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на криптовалути