Ниската инфлация в година на избори трябва да е нещо хубаво за правителството, нали? В този случай не е така, пише Bloomberg.

За премиера на Индия Нарендра Моди ниската инфлация, дължаща се основно на евтината храна, може да създаде огромен бюджетен проблем. Правителството му ще трябва да извади повече средства, за да компенсира земеделците заради ниските цени на някои култури в рамките на нов план, анонсиран тази година, за увеличаване на доходите от земеделие до 2022 г.

"Намаляващите цени на храната в Индия могат да се превърнат в проклятие за Моди", казва Соумя Канти Гош, главен икономически съветник в най-голямата банка в страната State Bank of India. "Много добрата реколта, която доведе до срив в цените, ще увеличи тежестта върху правителството за субсидии за земеделците".

През юли правителството повиши нивата, на които оказва подкрепа за реколти като памук, соя и ориза, като целта е земеделците да получават поне 50 процента повече от прогнозираните разходи за производсто. Това означава, че в случай на срив на пазарните цени, правителството ще трябва да отдели повече средства.

Увеличението коства на държавата допълнителни 150 милиарда рупии ($1,8 милиарда).

Индия се цели да запази дефицита си до 3,3 процента от брутния вътрешен продукт във фискалната година до март 2019 г. Но заради идващите избори, има притеснения, че правителството няма да успее да се задържи в тези граници.

Ръстът на цените на храните за потребителите се забави до 0,5 процента през септември от 2,8 процента през април. Това помогна общата инфлация да намалее до нивата от около четири процента, към колкото се стреми и централната банка.

Климатичните промени и селското стопанство: Губи Индия, печели Канада

Климатичните промени и селското стопанство: Губи Индия, печели Канада

Те могат да направят бедните още по-бедни, а богатите - още по-богати