В началото на валутната търговия във вторник щатският долар е стабилен спрямо еврото и йената, британската лира леко се покачва.

Експертите преди всичко очакват тенденцията към отслабване на американската валута да продължи, но предупреждават, че нейното краткосрочно укрепване може да продължи в случай на по-нататъшен растеж на доходността на американските държавни облигации, пише MarketWatch.

Повишаването на лихвените проценти по държавните облигации на САЩ традиционно подкрепя долара - колкото по-високи са лихвите, толкова по-привлекателна е американската валута за инвеститорите .

Миналата седмица доходността по еталонните 10-годишни бондове на Министерството на финансите на САЩ се повиши над 1% за първи път от март. Във вторник доходността е 1,15% годишно.Това става на фона на общо повишаване на риск апетита поради очакванията за засилени мерки за подкрепа от администрацията на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън.

Дългосрочната перспектива за долара обаче остава негативна, тъй като очакваното нарастване на фискалните стимули ще доведе до увеличаване на дефицита по бюджета и текущата сметка в САЩ. А това значително ще намали привлекателността на инвестициите в американска валута, пише Trading Economics.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добави по-малко от 0,1% по време на днешната търговия. По-широкият индекс WSJ Dollar се понижава също с 0,1%.

Общата европейска валута във вторник сутринта се разменя по 1,25152 долара за евро - почти както в края на предишната сесия ($1,22151 за евро).

Курсът на американската валута спрямо японската днес възлиза на 104,22 йени за долар спрямо 104,26 йени за долар предния ден.

Британската лира днес добавя 0,18% към стойността си към долара и се търгува на ниво $1,3548 за паунд в сравнение с $1,3525 за паунд при закриване на търговията в понеделник. Почти със същия процент спада и курсът на еврото към британската валута.