Фунтът стерлинг в сряда се поскъпва след съобщенията за това, че Великобритания и Европейския съюз са постигнали предварително споразумение за условията на излизането на страната от ЕС. В същото време доларът се понижава на фона на фиксацията на печалбите след като американската валута се бе покачи а на 16-месечн пик.

Паундът днес сутринта расте с нови 0,2 процента до $1,3003. Вчера британската валута поскъпва с 1% - до $1,2977, след като стана ясно, че Лондон и Брюксел са съгласували предварителния договор за Brexit. Сега на премиера Тереза Мей остава да постигне одобрение на сделката в парламента, където радикалните привърженици на "развода" я обвиняват в отстъпки на ЕС, отбелязва Ройтерс.

Общата валута се търгува без резки колебания на ниво $1,1291 за едно евро на фона на опасенията около проблемите с бюджета на Италия и разочароващите данни за настроенията на германските инвеститори.

Спрямо фунта еврото поевтинява с нови 0,1 процента до 0,8692 след като във вторник общата валута бе спаднала до шестмесечен минимум в нивото 0,8653 паунда за едно евро.

Доларът леко се качва спрямо японската валута - до 113,93 йени.

Канадският долар се държи близо до 4-вмесечен минимум след спада на петролните цени, търгувайки се на ниво 1,3240 за един американски долар.