В хода на валутната търговия в петък американският долар расте умерено спрямо еврото и паунда, намалява спрямо йената.

Днес сутринта общата валута спада с 0,11% спрямо американската и се търгува на ниво $1,2109 срещу $ 1,2121 в края на последната сесия.

Стойността на единната европейска валута спрямо японската се понижава с 0,23%, до 131,74 йени за евро от 132,04 йени за евро в четвъртък.

Днес на пазара за едни долар дават с 0,14% повече - до 108,78 йени срещу 108,93 йени за долар при закриване на предходната сесия.

Британската лира стерлинг в петък сутринта се търгува на ниво около $1,3914 за паунд, което е с 0,27% по ниско от това в края на сесията в четвъртък.

Паундът и в последния ден на април се задържа над границата от 1,39 долара, недалеч от седемседмичния връх от 1,40 долара, достигнат миналата седмица, като британската валута се е насочила към 1% месечна печалба спрямо "зелените" пари, отбелязва Тrading Еconomics. Инвеститорите приветстваха признаците, че икономиката на Обединеното кралство се оттегля от пандемията, подпомогнато от постепенното възобновяване на стопанския живот на страната, бързото извършване на ваксинацията и подкрепата на държавната политика.

Индексът ICE Dollar, който измерва стойността на щатския долар спрямо шестте основни валути в света, се покачва с 0,04%.

Търговците обаче остават предпазливи на фона на нарастващата честота на коронавируса в няколко региона на света. В Япония в четвъртък бяха открити 5918 нови инфекции, най-високата цифра от края на март, когато бе отменен извънредният режим.

Междувременно безработицата в Япония е спаднала до 2,6% през март от 2,9% през предходния месец, показват данни на Министерството на вътрешните работи и съобщенията. Това е най-ниското ниво през последните единадесет месеца. Анализаторите очакваха индикаторът да остане на ниво през февруари, съобщава Trading Economics. За сравнение: година по-рано безработицата е била около 2,5%.

По-рано тази седмица американският президент Джо Байдън представи нов пакет от стимули за 1,8 трилиона долара, насочен към подкрепа на американските семейства. Предложенията включват разходи от 1 трилион долара за 10 години, както и данъчни облекчения на обща стойност 800 милиарда долара.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви след срещата на Централната банка на САЩ в сряда, че американската икономика се възстановява от кризата с COVID-19 по-бързо от очакваното, но възстановяването "остава неравномерно и далеч не е приключило".