Американският долар поскъпва спрямо еврото, йената и паунда в началото на валутната търговия във вторник. Темите, които тревожеха валутните играчи в края на миналата година: ситуацията с коронавируса и перспективите за инфлацията, остават актуални и в началото на новата 2022 година.

Към 9:55 ч. българско врем общата европейска валута поевтинява спрямо долара с 0,09% - до $1,1287 за едно евро в сравнение с $1,1297 за евро в края на предишната сесия.

Курсът на американската валута спрямо японската в същото време се повишава с 0,36% - до 115,75 йени за долар срещу 115,32 йени за долар при закриването на търговията в понеделник.

Британският фунтът стерлинг се търгува с 0,07% по-скъпо спрямо долара - на ниво около $1,3492 за паунд.

В същото време австралийският долар се повиши с 0,19% - до 0,7204 долара.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес добавя 0,01%, по-широкият индекс на долара WSJ също 0,01%.

В края на 2021 г. стойността на доларовия ICE индекс нарасна с почти 7%, което е най-добрата годишна динамика след 2015 година.

Доларът продължава да се подкрепя от очакванията, че системата на Федералния резерв скоро ще започне да повишава основния лихвен процент на фона на силно икономическо възстановяване в САЩ и високата инфлация. Основният индекс на потребителските цени на PCE, който изключва разходите за храна и енергия, нарасна с 4,7% през ноември, най-бързо от 1982 г. насам.

Федералният резерв планира напълно да намали програмата си за обратно изкупуване на активи до март 2022 г. и повечето от неговите ръководители очакват три увеличения на основния лихвен процент през годината, която е започнала. Тъй като нито Европейската централна банка, нито Японската централна банка все още не планират да затягат паричната си политика, доларът вероятно ще продължи да се засилва спрямо еврото и йената, отбелязва Trading Economics.

В сряда Фед ще публикува протокола от заседанието на Федералния комитет за отворен пазар (FOMC) от 14-15 декември, което може да помогне на участниците на пазара да разберат по-добре настроението на лидерите на американската централна банка.