Курсът на щатския долар практически не се променя по отношение на основните валути по време на търговията в петък, паундът умерено се понижава.

Днес сутринта, към 10:15 ч. българско общата европейска валута се търгува с американската на ниво около 1,1553 долара за евро срещу 1,1554 долара за евро в края на предходната сесия.

"Зелените пари" незабележимо поскъпват спрямо японските, до 113,80 йени за долар срещу 113,76 йени за долар при закриване на търговията в четвъртък.

Стойността на единната европейска валута спадна спрямо японската с 0,11%, до 131,29 йени за евро при 131,44 йени за евро ден по-рано.

Британският фунт стерлинг в петък сутринта се търгува по $1,3466 за паунд, в сравнение с $1,3500 за паунд в предишния ден на търговия и по 1,1680 евро срещу 1,1683 евро за паунд в края на вчерашната сесия.

Индексът на американския долар ICE, който измерва стойността на щатския долар спрямо шест основни световни валути, не показва промяна. Индикаторът WSJ Dollar, който проследява динамиката на долара спрямо 16 основни световни валути, губи 0,02%.

Фокусът на трейдърите тази седмица бяха заседнанията на Федералния резрев на САЩ и на Bank of England.

Фед запази лихвения процент по федералното кредитиране в диапазона от 0% до 0,25% годишно, според комюникето на Федералния комитет за отворен пазар (FOMC) след срещата, проведена на 2-3 ноември. Решението бе в съответствие с прогнозите на икономисти и участници на пазара.

Американският паричнокредитен регулатор заяви, че ще намали изкупуването на активи през ноември с 15 милиарда долара и ще продължи да съкращава програмата през декември. Този месец обемът на покупките на американски облигации ще намалее с 10 милиарда долара - до 70 милиарда долара, ипотечните облигации - с 5 милиарда долара до 35 милиарда долара. През декември обемът на обратното изкупуване ще намалее до съответно $60 милиарда и $30 милиарда.

Банката на Англия запази основния лихвен процент на 0,1%, но намекна за намерението си да го повиши скоро. Решението беше изненада за много инвеститори, които очакваха, че британската централна банка ще бъде първата от най-големите централни банки, която реши да повиши лихвата, пише CNBC.