По време на валутната търговия в петък сутринта щатският долар поевтинява спрямо еврото и йената, покачва стойността си по отношение на британската лира стерлинг.

Към 10:45 ч. българско време едно евро на пазара струваше 1,1335 долара в сравнение с 1,1312 долара в края на предишната сесия.

Курсът на американската валута спрямо японската в същото време спада до 113,95 йени за долара срещу 114,11 йени за долар при затварянето на търговията в четвъртък.

Британската лира стерлинг в петък сутринта се понижава по отношение на щатския долар с 0,30% и се търгува на ниво около $1,3566 за паунд в сравнение с $1,36 при предишна сесия.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (еврото, швейцарският франк, йената, канадският долар, лирата стерлинг и шведската крона), днес спада с 0,04%, по-широкият индекс на долара WSJ - губи от стойността си 0,05%.

Междувременно доларовият индекс може да се повиши след седмица на фона на очакванията за "ястребови" коментари от страна на ръководителите на американската централна банка.

Очаква се Федералната резервна система на САЩ да повиши основния лихвен процент още през март и да го увеличи поне три пъти през 2022 г. Някои експерти смятат, че повишаването на лихвите през март може да достигне повече от 25 базисни пункта, отбелязва Trading Economics.

Следващото заседание на Фед ще се проведе на 25-26 януари.

Доларът беше подкрепен и тази седмица от повишеното търсене на активи за убежище на фона на глобална разпродажба на пазарите на акции и изостряне на геополитическото напрежение, пише Trading Economics.