За пръв в историята пазарната капитализация на фондовите борси надхвърли впечатляващата сума от 100 трлн. долара, предаде Zero Hedge. Това е значително по-висока сума от глобалния брутен вътрешен продукт, който в края на 2019 г. достигна 85 трлн. долара, но от тогава се сви.

От медията припомнят, че и глобалният пазар на облигации се изстреля до рекордна стойност, макар че тя е по-ниска от капитализацията на борсите и възлиза на 66 трлн. долара. Все пак темпът на покачване на инструментите е впечатляващ, тъй като облигациите добавиха сумата от 14 трлн. долара от март досега. При акциите ръстът е от 40 трлн. долара от март.

Прогнозата е, че и пазарът на акции, и пазарът на облигации ще продължат да растат догодина. Според JPMorgan индексът S&P 500 ще достигне стойността от 4500 пункта към края на 2021 г., което означава, че той ще добави стойност от още около 10 трлн. долара.

Как Федералният резерв унищожава фондовите борси и какво означава това за икономиката?

Как Федералният резерв унищожава фондовите борси и какво означава това за икономиката?

Пазарите са балон и колкото по-дълго той се надува, толкова по-тежко ще е взривяването му

Сходни индикации дава и индексът на алчността срещу страха на инвеститорите, който е дълбоко в зеленото, което означава, че трейдърите са силно склонни да продължават да купуват акции.

"Много фактори обясняват това представяне на пазарите", посочват от Zero Hedge. "Новините за ваксината и очакванията за скоростно възстановяване увеличават бичите настроения на инвеститорите. Но трябва да припомним, че консенсусните прогнози вече дисконтираха края на пандемията и че бързото възстановяване, на което мнозина се надяваха, не се случва - не и по начин, който да оправдае агресивното поемане на риск."

За забавянето на растежа говорят и индикатори като индексите на мениджърските поръчки, които след относително доброто представяне през третото тримесечие на годината отново започнаха спад. Той се дължи на повторното затваряне на икономиките в почти целия развит свят.

Изследване: Защо фондовите борси продължават да растат?

Изследване: Защо фондовите борси продължават да растат?

Болшинството смятат, че причината са политиките на Фед и очакват централната банка да започне да манипулира лихвите по правителствените облигации

В САЩ икономиката се насочи към по-устойчиви фигури за растежа, но забавянето на пазара на труда е притеснително. Макар производството и услугите да продължават растежа си през ноември, новосъздадените работни места са една трета от тези през октомври, а нормата на икономическа активност се понижи до 61,5%, което означава, че 38,5 от населението в трудоспособна възраст нито работи, нито активно търси работа.

"Тогава защо пазарите са толкова бичи настроени?", питат от Zero Hedge. "Централните банки играят решаваща роля за това. Балансите на водещите сред тях се изстреляха с над 20 трлн. долара, като в случая на ЕЦБ балансът възлиза на над 61% от БВП на еврозоната, а при Фед той надхвърля 34% от стопанството на САЩ."