Китай започна да се опитва да успокои постпандемичното рали на валутата си. Една от причините е, че по-скъпият юан започва да се отразява отрицателно върху износа — критично важен двигател на икономическия растеж, пише Nikkei.

Банките в страната ще трябва да повишат дела на чуждестранните си резерви от 5% до 7%, гласи нареждане на централната банка. Това е първото увеличение на изискването от 2007 г. насам. Към края на април резервите в чуждестранна валута на Китай достигат почти $1 трлн., според централната банка. Заради новата мярка ще трябва да бъдат заделени още $20 млрд. Промяната бе съобщена малко след рекордното поскъпване на юана спрямо долара до около 6,35 в понеделник. През следващите три часа валутата поевтиня с 0,3%.

През последната година китайската валута поскъпна с 13%, след като Поднебесната империя успя да се завърне към икономическа нормалност сравнително бързо. До съвсем скоро от централната банка твърдяха, че няма да се намесват — причината е, че скъпата валута помага за коригиране на инфлацията във вносните цени, което помага на икономиката в момент, в който всички суровини поскъпват значително. В понеделник бяха публикувани официални данни за май месец, според които растат и цените на суровините, и на производствените цени. Но първите поскъпват значително по-бързо.

Промяната в подхода подсказва още, че по-скъпият юан започва да засяга и износа. Данните за май показват, че поръчките за износ падат под ключовото ниво от 50 пункта, което разделя експанзията и свиването.