Стратегията да се купуват акции на компании, отличаващи се с най-високата дивидентна доходност на пазара, може да бъде опасна, защото тези компании често са уязвими на потенциално намаление на дивидентите.

В този ред на мисли, изданието Barron's направи преглед на акциите на компании, които са плащали висок дивидент за най-малко 25 години и чиито цени на акциите са се повишили през тази година (спадът в цените на акциите често е в основата на по-високата дивидентна доходност). Сред списъка на изданието попадат енергийните гиганти Exxon Mobil и Chevron с доходност от дивидент съответно в размер на 5,7% и 4,6% и People's United Financial bank с доходност от 4,2%.

Индексът на S&P 500 Dividend Aristocrats е отправна точка в търсенето. Следват две стъпки, първата от които е да класира компаниите въз основа на тяхната доходност от дивидент от началото на годината. След това са били пресени компаниите донесли най-висока доходност за инвеститорите.

Но от изданието предупреждават, че това в никакъв случай не са "чисти" дивидентни залози. Exxon Mobil носи възвръщаемост от близо 60% тази година, с включване на дивидентите, въпреки че акциите са намалели с около 2% през последния месец, според данните на FactSet.

През октомври компанията заяви, че планира да увеличи тримесечния си дивидент за първи път от април 2019 г. Енергийният гигант в крайна сметка увеличи тримесечното си плащане с един цент до 88 цента на акция. Този ход позволи на Exxon Mobil да остане в индекса на дивидентните аристократи. По-рано по време на пандемията имаше опасения, че енергийният гигант ще трябва да намали дивидента си.

Акциите паднаха в тежките времена през последните години на фона на по-слабото търсене на петрол и газ и опасенията, че Exxon е била твърде агресивна в своите капиталови разходи. Но по-високите цени на суровия петрол помогнаха на целия сектор.

Дивидентната доходност на Exxon Mobil беше над 10% няколко пъти през 2020 г., според FactSet. Но по-ниската доходност наскоро от близо 6% все още е повече от четири пъти средната от 1.3% за S&P 500.

Акциите на Chevron (CVX) също бяха подложени на натиск в началото на пандемията. Но никога не се е обсъждало много, че компанията е възможно да намали изплащането на дивидент.

Енергийният гигант повиши пазарната си капитализация с около 45% през тази година, включително дивидента. През април Chevron обяви тримесечен дивидент от 1,34 долара на акция, което е почти 4% повече от изплащания преди това дивидент в размер на 1,29 долара.

Сред компаниите от търсенето попадат още и акциите на People's United Financial (PBCT), регионална американска банка със седалище в Бриджпорт, Кънектикът.

Акциите поскъпнаха с около 40% през 2021 г., след като банката увеличи по-рано тази година дивидента си от 18 на 18.25 цента.

Два инвестиционни тръста за недвижими имоти - Federal Realty Investment Trust (FRT) и Essex Property Trust (ESS) - също отговарят на зададените критерии.

Federal Realty Investment Trust, който по последни данни носи на инвеститорите дивидентна доходност от 3,3%, се фокусира върху висококачествени имоти за търговия на дребно и смесено предназначение. Компанията обяви през август, че ще повиши тримесечното си изплащане на 1,07 долара на акция от 1,06 долара преди това.

Акциите на Essex Property Trust, който се фокусира върху апартаменти, наскоро носеха доходност в размер на 2,4%.

Компанията увеличи тримесечния си дивидент през февруари до 2,09 долара на акция от малко под 2,08 долара.

Тези пет акции, всички членове на S&P 500 Dividend Aristocrat Index, съчетават добра доходност и силна възвръщаемост, според данните на финансовото издание FactSet.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари.