Петролът е напът да запише най-големият си спад за тримесечие от 2014 година насам, отбелязвайки края на турбулентна 2018 година, в която цените потънаха в мечи пазар само седмици след записването на 4-годишен рекорд, пише Bloomberg.

Със срив от почти 38 процента през четвъртото тримесечие фючърсите са напът да запишат първа годишна загуба от 2015 година. Инвеститорите не са сигурни, че намаленията на добива, обещани от ОПЕК и Русия ще бъдат достатъчни, за да балансират ръста в производството в Съединените американски щати. В същото време търговският спор между САЩ и Китай, както и покачването на лихвите, създават притеснения за икономическия растеж и търсенето на "черно злато".

След като американският план да повторно въвеждане на санкции срещу Иран покачи цените на петрола до 4-годишен връх през октомври, изненадващото решение на администрацията на Доналд Тръмп да позволи на редица страни да купуват от страната създаде колапс в цените.

"Тръмп се превърна в контролиращ цените на петрола през тази година", казва Сънгчил Уил Юн, анализатор в HI Investment & Futures Corp. "Цените няма да паднат повече, но възстановяването ще е постепенно през следващата година".

Барел WTI се търгува тази сутрин срещу $46,07, а Brent - срещу $54,19. От началото на годината те губят 16 и 10% съответно.

Защо цените на петрола паднаха толкова и какво да очакваме през 2019г.?

Защо цените на петрола паднаха толкова и какво да очакваме през 2019г.?

Кои ще са водещите фактори, които определят цените?