Цените на суровия петрол от сорта Brent сe повишават над 70 долара за барел във вторник, тъй като намаляването на доставките, водено от производителите от ОПЕК, и американските санкции за износа на суровината от Иран и Венецуела, превишават опасенията на инвеститорите за икономически спад, предава Infostock.bg.

Фючърсите на суровия петрол Brent в азиатската търговия 70.14 долара за барел, което е поскъпване с 3 цента над последната сделка в понеделник, когато Brent се повиши с 2.1%.

В същото врече фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) нараснаха до 59.21 долара за барел, което е с 58 цента или с 1% над нивата от последните сделки в петък. WTI не се търгуваше в понеделник, заради официалния празник в САЩ.

Цените са подкрепени от продължаващите съкращенията на доставките, водени от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), от началото на годината. ОПЕК и някои съюзници извън картела, включително Русия, трябва да се срещнат на 25 и 26 юни, за да обсъдят бъдещата политика по отношение на добивите на суровината и нейното предлагане на пазара.

"Въпросите от страна на предлагането се върнаха на преден план, след като цените на суровия петрол се повишиха силно", заявиха от банката ANZ във вторник.

Освен съкращенията на ОПЕК, санкциите на САЩ върху износа на петрол от Иран и Венецуела също са оказват затягащ ефект върху пазарите.

"Иранският износ остава под натиск, докато американските санкции действат. Това се случва във време, както изглежда, че ОПЕК се насочва към удължаване на сегашното споразумение за намаляване на производството ", добавят от банката.

Миналата година Тръмп изтегли САЩ от международната ядрена сделка с Иран от 2015 г., а Вашингтон усъвършенства санкциите, с които се стреми да сложи край на международните продажби на суров петрол от Иран и по тозиначин да задуши икономиката на страната.

Вашингтон наложи санкции и върху износа на петрол от Венецуела, за да свали правителството на президента Николас Мадуро.

Въпреки това, пазарите остават предпазливи в условията на забавяне на икономиката в резултат на продължаващата търговска война между САЩ и Китай, която, ако не бъде прекратена скоро, също се очаква да намали потреблението на суровината, респективно на горива.

Джефри Хали, старши пазарен анализатор в брокерската компания за фючърси OANDA, заяви, че търговските търкания означават, че възстановяването на петрола е крехко.