12 служители на Корпоративна търговска банка, сред които и членове на управителния съвет, са били на разпит вчера в столичното следствие. Редовно призован за среща с прокурорите е и банкерът Цветан Василев, който обаче в момента е в чужбина, съобщи "Дарик радио".

Разпитите са в рамките на разследване, което прокуратурата образува срещу Василев, депутата Делян Пеевски и лидера на ББЦ Николай Бареков по сигнал на „Протестна мрежа". Подложена на разпит във връзка с разследване от преди година и половина е била и съпругата на Сергей Станишев - Моника.

Преди редовното заседание на Висшия съдебен съвет десетки въпроси от компетенциите на прокуратурата засипаха главния обвинител Сотир Цацаров. Той обаче отговори на малка част от тях, като потвърди изтеклата в късните часове на вчерашния ден информация за няколко разследвания.

От думите на Цацаров стана ясно, че Моника Станишева е била разпитвана във връзка с проверката, започнала по сигнал на парламентарната комисия, разследвала скандала "Хохегер" преди около година и половина: "Има проверка, която е започнала. Към тази проверка е присъединена и една нейна молба, с която тя поставя искане да бъдат проверени всички тези твърдения. Основната причина е проверка, която е започнала, мисля, че по сигнал на парламентарна комисия".

Другата информация, вече официално потвърдена от прокуратурата, е за разпитът на 12 служители на Корпоративна търговска банка, сред които представители на ръководството. Разследването започна след сигнал на "Протестна мрежа" от февруари, в който активистите посочиха съмненията си, че банкерът Цветан Василев, депутатът Делян Пеевски и лидерът на ББЦ Николай Бареков действат като организирана престъпна група.

Цацаров коментира хода на мащабната проверка, но без да назовава имена: "Проверката с едното лице е на фаза разпит. Проверката с второ лице е на фаза почти финализиране на данъчни проверки спрямо него и негови близки, може би с определени резултати. По същия начин е и проверката по отошение на трето лице. Моля, имайте предвид, че в дейността си сме зависими от определени други органи - това са Националната агенция за приходите, с която действията са повече от добри, и БНБ".

Прокуратурата извършва и друга проверка, свързана с Николай Бареков - тя е по сигнал на партия „Атака" и е за съмнителното финансиране на предизборната кампания на ББЦ.