Властите в съседна Турция разбиха престъпна схема, свързана с криптоактиви, в която са източени около $1 милиард. В рамките на операцията, наречена "CYBERGÖZ-42", са извършили обиски и са задържани 127 души, съобщава Crypto News.

Операцията "CYBERGÖZ-42" обхващаща 21 провинции с център Анкара е била насочена към лица, участващи в сложни измамни схеми, обещаващи "висока печалба с нулев риск" чрез предполагаемата платформа за търговия с криптоактиви "Smart Trade Coin".

Новият крипто проект, който източи парите на инвеститорите си

Новият крипто проект, който източи парите на инвеститорите си

Замесена е една меме криптовалута, която привлече голямо внимание

Под надзора на Главна дирекция "Сигурност", отдел "Борба с киберпрестъпленията", и в сътрудничество с дирекция "Сектор за борба с киберпрестъпленията" на полицейското управление на провинция Анкара, бяха проведени операции в Анкара и околните провинции като Анталия, Истанбул, Измир, Ескишехир, Ушак, Айдън, Мугла, Кютахия, Чорум, Балъкесир, Денизли, Адана, Бурса, Малатия, Текирдаг, както и в Испарта, Карабук, Коня, Ширнак и Самсун, предават турските медии.

Снимка 410800

Източник: iStock

Заподозрените са примамвали гражданите да инвестират в тяхната схема, обещавайки "висока печалба с нулев риск" чрез предполагаемата платформа за търговия с крипто активи "Smart Trade Coin", продавайки бот приложения, улесняващи автоматичните транзакции за покупко-продажба, и примамвайки съществуващите потребители в Понци схема, гарантирайки печалби при набиране на нови потребители.

Турските власти са иззели и 177 недвижими имота, 61 движими активи на стойност 1 милиард турски лири и голям брой дигитални материали.

25 години затвор за "Краля на крипто" Сам Банкман-Фрайд

25 години затвор за "Краля на крипто" Сам Банкман-Фрайд

Той беше осъден за измама на клиентите и инвеститорите във фалиралата борса FTX