Най-важният за производството на кафе регион в Бразилия бе ударен от невиждан от повече от четвърт век студ. Екстремното климатично проявление ще засегне реколтата и вече прати цените на кафените зърна на шестгодишен връх на световните пазари, пише The Wall Street Journal.

Студената вълна е вторият климатичен шок, който земеделците в Бразилия, най-големият производител на кафе в света, преживяха през последните месеци. Преди студа дойде суша, която нанесе щети по тазгодишната реколта. Трейдърите се уплашиха, че и следващата реколта ще е слаба, и повишиха цените на кафето от сорта арабика до $2,08 за паунд (450 грама), най-високото им ниво в Ню Йорк от края на 2014 г. насам. През юли фючърсите на кафето се покачиха с 30%, а за последната година цените почти се удвоиха, слагайки край на дългогодишен период на ниски цени, който накара множество земеделци да се откажат от културата.

Последното рали е поредното от серията резки пазарни движения на пазара на суровини, предизвикани от екстремно или необичайно време. Миналата седмица цените на дървесината отново поеха нагоре заради горските пожари в западната част на Съединените американски щати. Наводненията в североизточна Европа попречиха на потока на суровини и стоки като химикали по река Рейн. През февруари ниските температури в Тексас доведоха до значителен ръст на цените на природния газ.

В същото време инвеститорите се опитват да преценят възможността на компаниите да предадат по-високите разходи на материалите върху потребителите. По-късно днес Starbucks ще отчете резултатите си за миналото тримесечие и ще даде насоки за случващото се. В четвъртък под светлината на прожекторите ще попадне Nestle.

Бразилският щат Минаш Жерайс е най-важният в производството на кафе в страната. В регион Сул де Минаш се отглежда повече кафе, отколкото в който и да е друг в този щат. Там температурите паднаха до -5 градуса по Целзий и като цяло регионът преживява най-студената си зима от 1994 г. насам.

Необичайно студените дни вече са нанесли щети по реколтата. Земеделците и търговците, които се надяваха реколта 2022 г. да възстанови изпразнените запаси след сушата, губят надежди. Хосе Маркос Магаляес, президент на кафе кооператива Minasul, очаква да загуби две трети от реколтата в своята ферма. Общо, експерти очакват една десета от производството на Бразилия за година да бъде засегнато.

В понеделник цените се покачиха с още десет процента заради прогнозите на метереолозите за още един студент фронт.

Как климатичните промени ще увеличат пропастта между Северна и Южна Европа?

Как климатичните промени ще увеличат пропастта между Северна и Южна Европа?

Затоплянето ще нанесе непоправими щети на юг - върху живота и стопанството