Икономисти от Милано до Лондон според дали над Италия тежи толкова голям дълг, че той да вкара страната във финансова криза по примера на Гърция. И техният страх е свъзран с това, че италианската икономика е много по-голяма от гръцката или иначе казано тя е една от топ три на икономиките в Еврозоната, пишат в свой анализ от Business Insider. 

Европейската страна вече официално е в рецесия и изглежда няма да успее да излезе от нея скоро. През първото тримесечие на годината брутният вътрешен продукт (БВП) на Италия се сви с 0,1% и се забави със същия темп през последните три месеца на 2018 година.

Фискалната политика на Европейския съюз (ЕС) не бюджетният дефицит в държавите членки да надхвърля 3% от БВП. В случая за Италия правилата са дори по-строги, като Рим трябва да го държи на ниво под 2,04%.

От своя страна това възпира правителството от гласуваното на допълнителни разходи, които в настоящата ситуация биха могли да подкрепят икономиката и да помогнат за изхода й от рецесията.

"Италианската икономика ще се задържи на същото равнище в средносрочен план", очаква анализаторът от Capital Economics Джак Алън.

В същото време дългът на европейската държава продължава да расте и към днешна дата възлиза на около 2 трилиона евро. Неговият дял към БВП достигна 130% или ниво, каквото не е виждано в Италия от годините на Втората световна война.

"Делът на публичния дълг към БВП вероятно ще продължи да нараства", смята експертът. "Това ще се превърне в по-голям проблем от предишната криза ва Еврозоната и може да застраши конкретно единната валута", допълва той.

Според колегите на Алън в Capital Economics италианският дълг представлява по-голям системен риск за самия валутен съюз.

"Международният валутен фонд изрази загриженост що се отнася до високото равнище на дълга на страната и за риска той да предизвика друга криза в Еврозоната. Разбира се, държавният дълг на Гърция като процент от БВП е по-висок от този на Италия. Задълженията на Гърция обаче бяха преструктурирани при много по-изгодни условия от тези, в които се намира Италия", посочват Джон Хигинс и Адам Хойес.

В допълнение те акцентират върху това, че италианският дълг е много по-голям в абсолютна стойност и заради това представлява значително по-голям системен риск за Еврозоната като цяло.