Румъния може да приеме еврото след 8 години, въпреки предходните очаквания, че присъединяването към Еврозоната може да се случи по-рано. Това прогнозират анализаторите от асоциацията CFA Romania.

Според румънския премиер Флорин Ситу северната ни съседка може да влезе в Шенген през тази година, ако оценката на Европейската комисия (ЕК) бъде положителна. Също така той коментира наскоро, че Румъния може да започне процедурата по приемане на еврото след 2024 година, пише Romania Insider.

По думите на министър-председателя има възможност Румъния да влезе в обменно-валутния механизъм ERM II през 2024 или 2025 година, а след това леята да бъде заменена с евро през 2027 или 2028 година.

Анализаторите от CFA са по-песимистични и що се отнася до представянето на икономиката в краткосрочен план.

Те очакват публичния дефицит да бъде в рамките на 7,4% от брутния вътрешен продукт (БВП) през тази година при прогнозиран от прамителството такъв от 7,16 на сто, а растежът да дстигне 4,1 на сто при целеви растеж от 4,3 на сто.

Експертите очакват нивото на инфлацията през следващите 12 месеца да бъде в рамките на средно 3,29%, а румънската лея да поевтинее спрямо еврото с около 2 на сто за същия период.