Централната банка на Русия предлага да се забрани издаването, "копането" и обръщението на криптовалути в Русия, се казва в доклад на регулатора, цитиран от ТАСС.

"Статусът на руската рубла, която не е резервна валута, не позволява прилагането на мек подход в Русия и игнорирането на нарастващите рискове. Според нас, целесъобразно е въвеждането на допълнителни мерки (спрямо криптовалутите)", се казва в документа.

Предложени законодателни изменения

И така, "за да намали заплахите, причинени от разпространението на криптовалути", Централната банка на Русия предлага няколко промени в законодателството.

"Да се въведе забрана за организиране на издаване и (или) емитиране, организиране на обръщението на криптовалути (включително чрез крипто-борси, крипто-обменници, P2P платформи) на територията на Руската федерация и установяване на отговорност за нарушаване тази забрана", е едно от предложенията на регулатора.

Предлага се също така, да се установи отговорност за нарушаване на законовата забрана за използване на криптовалути като средство за плащане за стоки, за работа и за услуги, продадени и закупени от юридически и физически лица, жители на Руската федерация.

Предлага се още, "забрана за инвестиции от финансови организации в криптовалути и свързани с тях финансови инструменти, както и забрана за използването на руски финансови посредници и руска финансова инфраструктура за извършване на транзакции с криптовалути".

Финансовият регулатор също така смята, че най-доброто решение е въвеждането на забрана за "копаене" на криптовалути в Русия.

Рискове за икономиката

Настоящите мащаби и по-нататъшното разпространение на "копаене" на криптовалути в Русия крият значителни рискове за икономиката и финансовата стабилност, следва от доклада на Централната банка на Русия.

Финансовият регулатор смята, че се създава непродуктивно потребление на електроенергия, като така се застрашава енергийното снабдяване на жилищни и промишлени сгради.

Централната банка също така отбелязва отрицателното въздействие на "добива" на криптовалути върху свързаните пазари и околната среда.

"Увеличеното търсене на графични адаптери и специализирано оборудване за "копаене" е един от факторите за недостига на полупроводници, в резултат на което производството на чипове за други цели значително намаля. Тези тенденции оказват допълнителен инфлационен натиск върху световната икономика", посочва регулаторът.

Нарастването на обемите на "копаене" води до огромно потребление на електроенергия и може да изложи на риск други бизнеси. Освен това, огромното потребление на електроенергия в процеса на "копаене" на криптовалути способства за увеличаване на "въглеродния отпечатък", се казва още в доклада на Централната банка, цитиран от ТАСС.

Русия готви пълна забрана на криптовалутите

Русия готви пълна забрана на криптовалутите

Заради опасения от рисковете