Саудитска Арабия дава първите официални лицензи за цифрово банкиране. Един от получателите е STC Pay - компания, основана от най-големия оператор на мобилни телефони в кралството - Saudi Telecom.

Пусната на пазара през 2018 г., днес компанията ще бъде преобразувана в цифрова банка с капитал от 667 милиона щатски долара. Фирмата ще се преквалифицира като STC Bank. Понастоящем STC позволява на потребителите да плащат за услуги, да плащат сметки, да споделят пари и да изпращат пари в международен план чрез партньорство с Western Union. Фирмата е 85% собственост на Saudi Telecom, която влива още 213 милиона долара в новата банка.

Втората фирма, получила лиценз за банкова дейност, е все още неназована дигитална банка, управлявана от фирмата за недвижими имоти Abdulrahman Saad Al Rashid & Sons (ARTAR). Тази нова банка ще стартира с изплатен капитал от 400 милиона долара.

Централната банка на Саудитска Арабия (SAMA) написа в изявление, че наскоро е лицензирала над 16 финтех компании за платежни услуги. Още 32 работят с регулаторната среда, тествайки нови продукти.

Саудитска Арабия постави акцент върху иновациите в областта на финансовите услуги за своя проект Saudi Vision 2030. Той има за цел да диверсифицира износа на кралството и глобалната привлекателност.

Това включва планове за нови банкови протоколи от началото на 2022 г., отваряне на ориентирана към малкия бизнес банка за развитие, както и разработване на нова система за разплащания в реално време, съвместно с IBM и Mastercard.

Преувеличава ли умишлено Саудитска Арабия запасите и добива си на петрол?

Преувеличава ли умишлено Саудитска Арабия запасите и добива си на петрол?

Според експерт представяната информация в тази посока е нереалистична