Загубите от природните бедствия, сполетели САЩ през 2017 година, са най-големите в историята на страната. Те достигат колосалните 306 милиарда долара, показват данните на федералната администрация и Националното управление за изследване на океаните и атмосферата (NOAA).

Предишният рекорд за щети от урагани, пожари, наводнения и суша бе през 2005 година - 215 милиарда долара. Тогава страната бе поразена от ураганите "Катрина", "Рита" и "Уилма".

Само ураганите през 2017-а са причинили поражения в САЩ за $265 милиарда. Тези огромни щети нанесоха на големи части от страната в края на август "Харви" - $125 млрд.; в средата на септември "Мария" - $90 млрд. и "Ирма" - за 50 милиарда долара в началото на септември.

Колко ще струват на икономиката ураганите "Харви" и "Ирма"?

Колко ще струват на икономиката ураганите "Харви" и "Ирма"?

Щетите по имуществото не са единственият проблем

От природната стихия "Мария" пострада и остров Пуерто Рико, който има макар и не пълен статут на американски щат и за възстановяван на тази територия също бяха отделени пари от бюджета на САЩ.

През миналата година освен мощни урагани в Щатите бушуваха и огромни горски пожари. Така например в Калифорния бе засегната от най-големите в историята на щата горски пожари. За справяне с последствията от огнената стихия бяха похарчени 18 милиарда долара.

И новата 2018-а не започна милостиво за страната. Продължават рекордните студове и снежни бури в САЩ, които причиниха досега смъртта на най-малко 19 души. Температурите в източната част спадна до минус 40 градуса, от студа и транспортните неволи страдат около 100 милион американци.