Wall Street консолидира печалбите си в сряда, като технологичните акции постигнаха нов исторически рекорд на фона на свиването на пазара като цяло, предаде Yahoo Finance.

Вчера, непосредствено преди Деня на благодарността, оптимизмът относно предстоящото пускане на ваксина срещу коронавируса, за първи път даде надежда за покачването на икономиката, което изстреля индекса Dow Jones над 30 хил. пункта за пръв път в историята. Така ръстът на индекса продължава, въпреки нарастването на броя болни от коронавирус.

Все пак търговията остана потисната, тъй като инвеститорите бяха изправени пред негативни сигнали от пазара на труда, където нови 778 хил. души подадоха молби за обезщетения за безработица. Това показва, че стопанството всъщност още е далеч от чаканото възстановяване.

За пръв път в историята: Индексът Dow Jones надхвърли 30 000 пункта

За пръв път в историята: Индексът Dow Jones надхвърли 30 000 пункта

Това е поредната индикация, че пазарите са пристрастени към лесните пари и не отразяват действителността в икономиката

В този контекст Nasdaq постигна исторически рекорд от 12114,01 пункта по време на следобедната търговия - най-високата стойност в историята на индекса. Индексът Russell 2000 също постави нов връх, а Dow Jones отчете покачване от над 13% през ноември, като вече е с повече от 10 хил. пункта по-висок от дъното, достигнато през март, когато паниката заради вируса срина пазарите. S&P 500 също нарасна, като анализаторите очакват индексът да пробие стойността от 3800 пункта скоро.

Сред конкретни компании, акциите на Tesla постигнаха нов рекорд от 574 долара за акция, като компанията на Илън Мъск вече има пазарна капитализация от над 500 млрд. долара.

"Възстановяването е стабилно и светът вероятно ще се отвори отново през втората половина на 2021 г., но вече има много оптимизъм за ваксината", заявиха от Bank of America. "Предизвикателствата включват забавяне на ваксината, забавяне на фискалните стимули и по-продължителното затваряне на икономиката."

Tesla влиза в престижния клуб на S&P 500. И ще бъде най-скъпият нов член на индекса в историята

Tesla влиза в престижния клуб на S&P 500. И ще бъде най-скъпият нов член на индекса в историята

Това трябва да се случи на 21 декември

В понеделник Университетът на Оксфорд и AstraZeneca разкриха, че тяхната ваксина демонстрира ефикасност от 70,4% в две мащабни клинични тествания. Ако се използва по-ниска първа доза, при инжектиране на втора ефикасността е до 90%, изтъкнаха от компанията. Освен тях, Pfizer и BioNTech обявиха плановете си да подадат молба за ускорен лиценз до Американската администрация по храните и лекарствата, което ще им позволи да пуснат ваксината си в САЩ от декември.