Поредната сума в размер на 10,3 милиарда евро ще бъде преведена на 2 транша. Парите ще бъдат взети от резервите на Европейския стабилизационен механизъм.

Министрите на финансите на страните от Еврогрупата и представителите на Международния валутен фонд се договориха за предоставянето на по-нататъшна помощ на Гърция. Решението беше взето тази нощ след преговори между министрите, които продължиха над 10 часа.

Гърция трябва да получи 10,3 милиарда евро от резервите на Европейския стабилизационен фонд (ESM). Така Атина ще избегне опасността да обяви държавен банкрут. Сумата ще бъде преведена на два пъти.

Новите кредити са обвързани с икономически мерки и реформи. Неотдавна гръцкото правителство прокара през парламента закон за намаляване на пенсиите и повишаване на данъците, което ще позволи да се икономисат 5,4 милиарда евро.

Ръководителят на Еврогрупата Йерун Дейселблум похвали Гърция за приетите мерки, които предизвикаха вълна от масови протести в страната.

Общият обем на финансовата помощ за Гърция възлиза на 86 милиарда евро. Споразумението за нея беше постигнато през юни 2015 г. от ЕС, ЕЦБ и МВФ.