За по-малко от десетилетие американските петролни компании са пуснали сонди в 114 000 нефтени кладенеца в Пермския басейн в Западен Тексас и част от Ню Мексико. Много от тях ще бъдат на печалба дори и при цена на петрола от $30 за барел, пише Bloomberg.

Кошмарът на ОПЕК ще стане още по-страшен догодина, когато производителите в САЩ очакват да разрешат проблемите си, свързани с дистрибуцията и ще добавят три нови тръбопровода и до 2 милиона барела петрол дневно.

"Пермският басейн ще продължи да расте и ОПЕК ще трябва да се научи да живее с тази мисъл", казва Майк Лоя, високопоставен мениджър във Vitol Group.

Ръстът на добива в САЩ представлява едно от най-големите предизвикателства в 60-годишната история на ОПЕК. Ако Саудитска Арабия и компания намалят производството си, за да задържат цените по-високи, шистовият петрол ще увеличи пазарния си дял. Но тъй като Рияд има нужда от по-високи цени от американските производители, за да е на печалба, ОПЕК не може да си позволи да остави цените да се сринат.

Така картелът се намира в неприятна ситуация между растящото производство в САЩ и намаляващото световно търсене. 15-те държави членки, заедно с Русия, Мексико и Казахстан, ще обсъдят възмможността за повтрно намаление на добива на 6 декември във Виена.

Цената на петрола сега се контролира от едва трима мъже

Цената на петрола сега се контролира от едва трима мъже

ОПЕК загуби контрола си. Какво следва за "черното злато"?

А най-любопитното е, че именно ОПЕК създаде чудовището, заради което не може да спи. След като наводни пазара през 2014 г. и цените на петола се сринаха, американските производители успяха, чрез инвестиции и намаляване на разходите, да продължат да работят и печелят при по-ниските цени. С възстановяването на цените се увеличи и добивът в САЩ. И сега темпът му се забързва. Само преди няколко месеца консенсусът бе, че производството в САЩ ще спре да расте още през лятото. Но сега се очаква, че когато проблемите с тръбопроводите бъдат решени, то ще започне да расте отново - най-вероятно в началото на 2020 г.

Ако добивът бе спрял ръст, задачата на Саудитска Арабия щеше да е доста по-лесна и най-вероятно картелът можеше и да не намалява добива отново, тъй като спадът в производството във Венецуела и санкциите срещу Иран щяха да са достатъчни.

Но вместо това през август бе отчетен най-големият ръст в производството на петрол в САЩ на годишна база от 98 години насам. Американската индустрия добави на пазарите около 3 милиона барела - горе-долу колкото добива на Кувейт. Общият добив от 15,9 милиона барела на ден е повече от този на Русия и Саудитска Арабия.Растежът бе възможен, защото търговците решиха да не се предават пред липсата на тръбопроводи и започнаха да използван вагони и дори камиони, за да пренасят барелите.

Забравете Русия и Саудитска Арабия. Задава се нов лидер на световния пазар на петрол и газ

Забравете Русия и Саудитска Арабия. Задава се нов лидер на световния пазар на петрол и газ

И той ще отговаря за над половината от ръста на световните доставки до няколко години

В същото време компаниите, опериращи тръбопроводите, неочаквано увеличиха капацитета, добавяйки специален химикал, който подобрява преноса. А друг тръбопровод бе пуснат по-рано от очакваното.

До края на 2019 г. общото производство в САЩ ще се покачи до 17,4 милиона барела дневно, включвайки т. нар. течни газове. През декември на същата година нетният внос на страната ще се свие до едва 320 хил. барела дневно, най-ниското ниво от 1949 г. Дори е възможно, макар и за седмица, САЩ да се превърне в нетен износител, което не се е случвало от 75 години.

Саудитска Арабия изчислява, че ще трябва да намали добива с 1,4 милиона барела дневно, за да компенсира увеличението.

Засега световното търсене абсорбира допълнителните барели от САЩ, ограничавайки въздействието върху цените. Загубата на добив от Венецуела и до някаква степен Иран дори позволи на Саудитска Арабия и Иран да увеличат добива. Но явно не за дълго.

Скъпи ли са горивата в България и как се определя цената им?

Скъпи ли са горивата в България и как се определя цената им?

КЗК започна нова проверка на сектора на фона на протести в цялата страна