Цената на златото във вторник сутринта нараства умерено в очакване заседанието на Федералната резервна система на САЩ и коментарите на регулатора относно възможния ръст на инфлацията и рязкото увеличение на доходността на американските държавни облигации.

Според данните от търговията днес стойността на априлските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се покачва с 0,22%, или с 3,85 долара, до 1 733 долара за тройунция.

Майските фючърси за среброто поскъпват със символичните 0,01% до 26,29 долара за унция.

Главното предстоящо събитие за валутните инвеститори и търговци е поредното заседание на Фед. Предполага се, че и след него ключовият лихвен процент в САЩ ще остане на минималното ниво от 0-0,25% годишно, а обемът на програмата за обратно изкупуване на активи ще остане непроменен. Освен това американският паричен регулатор традиционно трябва да публикува новите си икономически прогнози.

Но със специално внимание търговците ще изчакат коментарите на регулатора за възможния ръст на инфлацията в страната поради предстоящото приемане на пакет от икономически стимули в САЩ. Златото се разглежда като хеджиране срещу инфлацията, която може да е резултат от допълнителни големи инжекции на пари в икономиката.

Също така ще последват важни макроикономически данни, които ще демонстрират състоянието на икономиката на САЩ. По-специално, анализаторите очакват спад в продажбите на дребно в Щатите през февруари с 0,6% спрямо януари. Освен това ще бъдат публикувани данни за индустриалното производство в страната. Според прогнозите на експертите, в месечно изражение показателят е нараснал с 0,4%, след като през януари се покачи с 0,9%.