Цената на златото в понеделник сутринта слабо се понижава, задържайки се близо до най-силните си нива от девет месеца, показват данните за днешните борсови котировки. През последните няколко сесии отслабването на долара спрямо основните световни валути, особено спрямо йената, подкрепяше котировките на благородния метал.

Към 9:30 часа българско време цената на февруарските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк се спада с 1,4 долара, или с 0,07%, до 1944,2 долара за тройунция.

На спот пазара скъпоценните жълти кюлчета се търгуват по 1928,89 долара за една тройунция, съобщава Тrading Еconomics

В същото време цената на мартенските фючърси на среброто се повишава с 0,63% до 23,77 долара за унция.

Следващото регулярно двудневно заседание на Федералната резервна система на САЩ е насрочено за тази седмица. Според CME Group близо 99% от анализаторите са уверени, че регулаторът ще забави повишаването на лихвите до 25 базисни пункта след увеличение от 50 базисни пункта през декември. Фед, заедно с други световни централни банки, беше склонен да повишава бързо лихвите миналата година на фона на високата инфлация.

Златото е чувствително към сигналите от американската централна банка относно монетарната политика, тъй като тя влияе върху стойността на долара, от което зависят котировките на благородния метал. Традиционно "по-гълъбовото" настроение на Фед задържа курса на долара, което е положително за цената на златото.