Цената на златото в сряда сутринта спада под натиска на нарастващата доходност по американските държавни облигации и укрепването на долара.

Според данни за днешната търговията цената на декемврийските фючърси за злато на фондовата борса Comex в Ню Йорк намалява с 0,07% или с 1,3 долара до 1 816,8 долара за тройунция.

В същото време цената на декемврийските фючърси за среброто спаднаха с 0,44% до 23,9 долара за тройунция.

Във вторник златото поскъпна. Инвеститорите продължиха да следват в поведението си изявленията на ръководителя на системата на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл за продължаването на предпазливата парична политика. Пауъл каза, че американската централна банка няма да бърза да повишава лихвите в отговор на скока на инфлацията.

Анализаторите на Oanda, цитирани от Wall Street Journal, отбелязват, че инфлационният натиск все още не намалява, така че доходността на държавните облигации се увеличава, което намалява търсенето на злато.

Днес доходността по десетгодишните държавни облигации на САЩ нараства до 1,332% от предишното затваряне от 1,302%, а доларовият индекс се увеличава с 0,17% до 92,78 пункта. В тази ситуация златото става по-малко печеливш актив.