Цената на златото в сряда сутринта рязко се понижава, след като се повиши предишния ден. Колебанията на котировките за благородния метал цените през седмицата могат да продължат заради изказвания на представители на Федералната резервна система на САЩ, коментират анализатори.

Според данните от днешната търговия, към 9,35 часа българско време цената на юнските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex се понижава с $19,50, или 0,97%, до $2000,2 за тройунция. Предишния ден стойността на благородния метал се покачи с 0,7%.

На спот пазара жълтите кюлчета се продават по 1991,14 долара за една тройунция, информира Тrading Еconomics.

Цената на майските фючърси на среброто в същото време се понижи с 0,28% до 25,192 долара за унция.

Политиката на Фед остава един от основните фактори за търсенето и цената на благородния метал, тъй като се отразява върху стойността на долара, към който златото е чувствително. По-късно в сряда ще бъде публикувана "Бежовата книга" (Beige Book) - обобщение на коментарите на Фед за икономическата ситуация в страната. Документът може да съдържа насоки, посочващи по-нататъшната парична политика на регулатора.

Следващото заседание на Фед е насрочено за 2-3 май. Според CME Group 84,6% от анализаторите предполагат ново увеличение на основната лихва с 25 базисни пункта от сегашното ниво от 4,75-5% годишно.

В същото време експертите посочват, че факторите, свързани с Фед, могат да повлияят на цената на златото до края на седмицата. "Това може да бъде още една нестабилна седмица за благородния метал поради изказвания на представители на Фед", каза Лукман Отунуга, пазарен анализатор в FXTM, цитиран от MarketWatch.