Фючърсите на ориза подскочиха до най-високото си ниво от почти 9 години насам, след като пандемията увеличи търсенето сред потребителите, пише The Wall Street Journal.

Търгуваните на CME фючърси поскъпнаха с 47% през последните две седмици, достигайки най-високото си ниво от ноември 2011 г. Така оризът се превърна в една от най-бързо поскъпващите суровини на пазарите. Цената достигна 23,565 цента за центнер (около 45,4 кг.) По-късно тя поевтиня също толкова бързо и в петък се върна до 14,555 цента.

Поскъпването бе подхранено от растеж на продажбите на дребно, тъй като потребителите се презапасяваха. През 13-те седмици до края на май цените на ориза на дребно в САЩ се покачиха с 40% спрямо същия период на миналата година.

Увеличеното търсене бе изправено пред по-малко от очакваното предлагане. В САЩ производството през 2019 г. падна със 17% до 184,7 млн. центнера, по данни на земеделския департамент. Причината е в рекордни валежи миналата пролет.

По-благоприятните условия тази година означават, че повишението на цените може да е временно. САЩ прогнозират производство от 216,2 млн. центнера тази година.

Цените на износа в Азия също растат, дори и след като големи производители като Индия и Виетнам премахнаха ограниченията за износ. Тайланд обаче бе ударена от суша.

В Индия, вторият най-голям производител в света, заразата забави износа и създаде липса от карго контейнерите. Според щатския департамент недостигът е бил 50-60%, което е повишило разходите за транспорт с 32%.