Цените на захарта ще запишат най-доброто си тримесечие от четири години насам, подхранвани от възстановяване на петролните пазари и проблеми с доставките на пазара. Трейдъри обаче казват, че ралито няма да продължи още дълго, пише The Wall Street Journal.
Фючърсите на суровата захар, които се търгуват в Ню Йорк, се покачиха с почти 13% от края на март, до около 12 цента за паунд (453 гр.). Поскъпването следва рязък спад през април, който прати цените до 12-годишно дъно. Така това тримесечие ще бъде най-доброто за захарта от средата на 2016 г.
Източник: iStock
Волатилността на пазара на захар тази година отразява турбуленциите на пазарите на енергия. Причината е, че захарните култури могат да бъдат превърнати в етанол. Увеличеното производство на захара от Бразилия, най-големият производител в света; както и спада на търсенето, заради който потребителите вечерят все по-малко навън и консумират по-малко газирани напитки в ресторанти, кина и спортни събития, заплашва да прати цените надолу отново.
Трудно е да се прогнозират точно нивата на потребление на захар, но търсенето често съответства близко на икономическия растеж. Изчислява се, че мерките срещу вируса са намалили потреблението с 2,1 метрични тона, според International Sugar Organization.
От една страна, коронавирусът може да създаде още проблеми с доставките, което ще подкрепи цените, според ING Bank. Преди пандемията инвеститорите прогнозираха продължаващо покачване на цените след 12% ръст през 2019 г. Производството от основните производители в Азия намалява, като Тайланд бе засегната от суша. Нестабилното време засяга и реколтата в Индия.
Цените на захарта растат заедно с възстановяването на енергийните пазари, а проблеми с износа в Бразилия ги подкрепиха допълнително.
Но се очаква страната да увеличи годишното производство с около 9,6 млн. метрични тона през 12-те месеца до април 2021 г., според прогноза на американския Департамент по земеделието. Това ще компенсира намаляването на световните запаси и ще постави цените под нов натиск.