Централните банки са напът да увеличат покупките си на злато за първи път от пет години насам. А тези в Източна Европа и Азия са водещи в тази тенденция.

Увеличението на нетните покупки на благородния метал от страна на финансовите институции ще достигне 450 метрични тона през 2018 година в сравнение с 375 тона през предходната, става ясно от данни на консултантската фирма Metals Focus, цитирани от Bloomberg.

Това ще бъде първото такова нарастване от 2013 година насам, когато банките увеличиха резервите си в злато нараснаха с 646 тона - най-големият ръст за последните няколко десетилетия.

Снимка 385552

Източник: Bloomberg

"Покупките ще останат стабилни до края на година в резултат на продължаващите усилия за диверсификация на резервите сред развиващите се пазари", коментира старшият анализатор в компанията Линлу Лиан.

Полша не е притежавала толкова злато от 1983 година

Полша не е притежавала толкова злато от 1983 година

През юли и август централната банка направи най-голямата си покупка от 1998 година насам

"Въпреки това обаче делът на общите резерви в злато остава осезаемо нисък в сравнение с нивото им в западните държави", допълва експертът.

Централните банки на Полша и Унгария изненадаха пазара, като увеличиха запасите си за първи път от много години. Най-голям ръст обаче отчита Русия, като тя е добавяла средно по 20 тона на месец тази година. Казахстан и Монголия също са сред сериозните купувачи.